четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПодозират хламидиите, че провокират рак на яйчниците

Подозират хламидиите, че провокират рак на яйчниците

Инфекцията с хламидии е една от най-често предаваните по полов път. Симптомите са парене при уриниране и сърбеж. При жените може да се стигне до безплодие. И това не е най-лошото – нови проучвания сега навеждат на мисълта, че тези бактерии може да провокират и рак, тъй като са способни да парализират централния „страж на човешкия геном“.

Особеност на туморните клетки е, че те нарастват неконтролируемо. За разлика от здравите клетки в тях не функционира един важен контролен механизъм на нашия организъм – програмираната клетъчна смърт. Той е отговорен за това, увредените клетки да бъдат отстранявани и да не им се позволява повече да се размножават. Чрез влияния на околната среда, например ултравиолетовите лъчи, в клетките всекидневно възникват стотици промени в гените, т.нар. мутации. Клетките успяват сами да „поправят“ голяма част от тях. Ако няма изгледи за успех, стартират програмираното им „самоубийство“. Двата процеса – поправката и клетъчната смърт, се регулират от протеина p53.

Учени от Института по инфекциозна биология „Макс Планк“ в Берлин откриха връзка между p53 и инфекцията с хламидии. Бактериалните инфекции по принцип отслабват имунната ни система, а по този начин и механизмите за самопоправка на клетките. В резултат възникват повече мутации. Хламидиите са успели да намерят начин да елиминират протеина p53, увредените клетки повече не умират и могат да се превърнат в ракови, доказват учените. Подобен ефект има и човешкия папилома вирус, който е основен причинител на рака на маточната шийка. Той също активира процес на унищожаване на протеина.

Хламидиите обикновено нападат пикочните пътища, матката и маточните тръби, затова учените допускат, че така се създава риск от рак в тази област – например на маточната шийка или на яйчниците. Връзката между инфекцията и този вид тумори обаче все още не е доказана категорично. Около 10% от населението е заразено с хламидии. При 80% от жените и 50% от мъжете обаче липсват симптоми. Това е причина те несъзнателно да разпространяват инфекцията.

Източник: Netdoktor

Meyer TF et al.: Chlamydia infection depends on a functional MDM2-p53 axis, Nature Communications 2014, 13. November 2014.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -