събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЗа здраво сърце топвайте хляба в зехтин!

За здраво сърце топвайте хляба в зехтин!

Ето един лесен и вкусен съвет как да намалите риска от сърдечен удар само за шест седмици – топвайте хляба в зехтин! Дават го учени от университета в Глазгоу и Лисабон, съобщава в. Daily Mail. Изследвания и анализ на урината показват, че редовната консумация на зехтин подобрява химическите сигнали, които намаляват риска от коронарна (исхемична) болест на сърцето.

На един възрастен са достатъчни около 4 чаени лъжици зехтин (20 мл). Можете да го използвате за подправяне на салатата или просто да натопите хляба в него. Впрочем дори в изисканите италиански ресторанти поднасят чинийка със зехтин, където човек може да топне залък, докато чака да му поднесат ястието. Ефектът от маслинована мазнина бил проверен върху 69 доброволци, които обикновено не я включвали в менюто си, пише в. „Дейли мейл“.

Хората били разделени на две групи, като били помолени да включат в дневния прием на храна по 20 милилитра зехтин. При едната група той бил с ниска, а при другата – с висока концентрация на фенолни съединения. Смята се, че именно фенолите в зехтина го правят толкова полезен. Експериментът продължил шест седмици. След това е проведен анализ на урината на доброволцчите. Експертите търсели определени пептиди – биомаркери, които сочат болест на сърцето, още преди тя да се прояви с някакви симптоми.

Именно по тези биомаркери успели да разберат доколко зехтинът намалява риска от коронарна болест на сърцето. Цифрата 1 в изследванията означавала наличие на показатели за болест, а -1 – че кръвоносните съдове са здрави. Така се установило, че приемът на зехтин с ниската концентрация на феноли води до спад с -0.5 до -0.8 единици на риска от болест. Във втората група показателите намалели от – 0.6 до – 0.8. Други елементи на кръвта като нивата на холестерола не се променили.

Положителният ефект се дължи на само на фенолните съединения, а и на положителните ефекти на омега-6 мастни киселини. Те блокират възпаленията в организма при хронични заболявания като артрит и болест на сърцето. Омега-6 мастните киселини намаляват също така кръвното налягане, подобряват баланса между полезните и вредни мазнини в тялото.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -