четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИнтелектуалният труд пази мозъка от остаряване

Интелектуалният труд пази мозъка от остаряване

Активната умствена дейност на младини гарантира добра памет на старини, съобщава BBC. Това разкрива проучване сред повече от 1000 шотландци на 70 години. Оказало се, че хората с висока интелектуална активност на младини, които например са били адвокати или графични дизайнери, са по-способни да се справят с тестове на паметта и мисленето.

Това обяснява теорията, според която външни дразнители помагат за изграждането на „когнитивен резерв“. Той е спасението от възрастовите промени. Учените от Университета Ериот-Уат поискали да узнаят повече за това как живота и работата влияят на загубата на памет.

В рамките на най-новото си проучване те проверили как са паметта, скоростта за обработката на информация, както и способността да се разсъждава при възрастните хора. Участниците попълнили също и въпросници за трудовия си стаж. Така анализът разкрил колко положително се отразява на мозъка интелектуалният труд.

Умствената работа трябвало да включва водене на преговори, обучение на други хора, анализ и обобщение на данните. Наистина учените допускат, че по принцип в интелектуалната сфера попадат по-развити хора, чиито мозък е по-защитен от загуба на функции.

За да направят сравнение, те направили тест за интелигентност на 11-годишни деца. Оказало се, че техният коефициент за интелигентност (IQ) е отговорен само за 50% от способността за мислене в по-напреднала възраст. Останалите 50% очевидно се дължали на външно влияние.

Източник: BBC

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -