Ново уникално ехографско изследване на черен дроб в Александровска

PRINT

Нов апарат с уникални възможности за оценка на състоянието при пациенти с хронични чернодробни заболявания ще бъде изпробван пилотно в Гастроентерологичното отделение на УМБАЛ „Александровска“. Този вид изследване е ново както за лечебното заведение, така и за страната. В Александровска болница, за срок от 7 дни, ще бъде предоставен най-модерният апарат за ултразвукова диагностика Siemens Acuson S 3000, който единствен притежава системата ARFI за прецизна оценка на чернодробната фиброза в рамките на стандартно ехографско изследване.

Данните в световен мащаб сочат, че честотата на чернодробните заболявания расте за сметка на вирусните хепатити, а също и вследствие на алкохолния и неалкохолен стеатохепатит. Чернодробната биопсия все още се счита „златен стандарт“ за оценка на фиброзата на черния дроб, въпреки че методът е инвазивен и създава риск, напрежение и стрес за пациентите. При това, не във всички случаи е възможно да се вземе достатъчно количество материал за хистологична оценка и това е причината да се правят усилени опити за замяна на чернодробната биопсия с неинвазивни диагностични методи.

Гастроентерологичното отделение на Александровска болница е един от най-големите университетски гастроентерологични центрове в София и страната, където работят висококвалифицирани специалисти и действащи университетски преподаватели със значителен опит в областта на чернодробната патология.

Желаещите да се изследват, могат да посетят Гастроентерологичното отделение на КПВБ, УМБАЛ „ Александровска“, ул. „Св. Г. Софийски“ № 1, в периода 5.06 – 12.06.2013 г.

Телефон за информация и записване:

02/9230 230, 0888 57 90 43 (всеки ден между 13.00-14.00 часа) 

СНИМКА: СИМЕНС

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Ново уникално ехографско изследване на черен дроб в Александровска беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova
loading...