сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКасата договори отстъпки за 88 онколекарства

Касата договори отстъпки за 88 онколекарства

Отстъпки от цените на 88 лекарствени продукта за болнично лечение в областта на онкологията договори Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с притежателите на разрешение за употреба на тези медикаменти. Това са противотуморни лекарствени продукти, които се прилагат при клиничните процедури за „Системно лекарствено лечение при злокачествени заболявания“ и „Диспансерно наблюдение при злокачествени заболявания“, както и при 10 клинични пътеки.

НЗОК е договорила с 30 фирми, участвали в процедурата, отстъпки в цените на лекарствата в размер от 0,3% до 77%. За 14 медикамента отстъпките са от 40% до 77%, за 44 лекарства – до 5%. Договарянето се извърши по „Методика за договаряне на отстъпки от стойността за лекарствените продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ и заплащани от НЗОК извън стойността на съответните клинични пътеки/процедури“, която е утвърдена от Надзорния съвет на НЗОК.

Покана за участие в договарянето беше изпратена до 70 фирми, притежатели на разрешение за употреба на 350 лекарствени продукта. При действащата нормативна уредба НЗОК не разполага с механизъм, чрез който да задължи фирмите да предлагат отстъпки от стойността на медикаментите.

Процесът по договаряне на отстъпки не е ограничен с краен срок и притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти могат да предлагат такива по всяко време. НЗОК гарантира, че всяко новопостъпило предложение ще бъде разгледано максимално бързо.

Свързани теми: Онкоболни обикалят по болниците, остават без лекарства

Доставиха липсващото лекарство дакарбазин за онкоболни

Касата не може да плаща за 16 лекарства

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -