Кардиотренировките са стимул за мозъка

PRINT

Не е тайна, че упражненията укрепват физическото здраве. Ново проучване показва, че кардиотренировките са полезни също и за мозъка, съобщава Science World Report. В проучването на Университета на Монреал присъствали две групи хора без здравословни проблеми – 31 души на възраст от 18 до 30 години, и 54 по-възрастни на 55-75 години.

Всички участници преминали предварително физически и психологически тестове. Учените измерили максималното насищане с кислород на кръвта за 30 секунди по време на психически стрес. Провели и тест за оценка на когнитивните способности на участниците. На хората били показани имената на различни цветове (например „червено“, „жълто“ или „синьо“). Всяка дума била отпечатана в цвят, който не съвпадал с името. Участниците трябвало да кажат какъв цвят е думата, а не да я прочетат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Мързелът убива 5 млн. души годишно, колкото и цигарите
Фитнесът не спира остаряването 
Силови тренировки свалят кръвната захар 

После доброволците били подложени на три прегледа с магнитен резонанс. Едното измерило притока на кръв към мозъка, второто – активността на мозъка по време на когнитивния тест, а третото – еластичността на аортата. Аортата е най-големият кръвоносен съд в тялото. Тя носи богата на кислород кръв от сърцето към останалата част на тялото.

Изследването още веднъж потвърдило, че с възрастта настъпват промени в мозъчната функция и сърдечно-дихателната система. Наред с това учените установили изразена връзка между здравето на кръвоносните съдове, мозъка и кардиотренировките. Ако сега този ефект бил наблюдаван при здрави участници, в бъдеще може да бъдат изучавани и хора, страдащи от болести на сърцето и кръвоносните съдове.

Източник: Science World Report

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Кардиотренировките са стимул за мозъка беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova
loading...