Кардиотренировките са стимул за мозъка

PRINT

Не е тайна, че упражненията укрепват физическото здраве. Ново проучване показва, че кардиотренировките са полезни също и за мозъка, съобщава Science World Report. В проучването на Университета на Монреал присъствали две групи хора без здравословни проблеми – 31 души на възраст от 18 до 30 години, и 54 по-възрастни на 55-75 години.

Всички участници преминали предварително физически и психологически тестове. Учените измерили максималното насищане с кислород на кръвта за 30 секунди по време на психически стрес. Провели и тест за оценка на когнитивните способности на участниците. На хората били показани имената на различни цветове (например „червено“, „жълто“ или „синьо“). Всяка дума била отпечатана в цвят, който не съвпадал с името. Участниците трябвало да кажат какъв цвят е думата, а не да я прочетат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Мързелът убива 5 млн. души годишно, колкото и цигарите
Фитнесът не спира остаряването 
Силови тренировки свалят кръвната захар 

После доброволците били подложени на три прегледа с магнитен резонанс. Едното измерило притока на кръв към мозъка, второто – активността на мозъка по време на когнитивния тест, а третото – еластичността на аортата. Аортата е най-големият кръвоносен съд в тялото. Тя носи богата на кислород кръв от сърцето към останалата част на тялото.

Изследването още веднъж потвърдило, че с възрастта настъпват промени в мозъчната функция и сърдечно-дихателната система. Наред с това учените установили изразена връзка между здравето на кръвоносните съдове, мозъка и кардиотренировките. Ако сега този ефект бил наблюдаван при здрави участници, в бъдеще може да бъдат изучавани и хора, страдащи от болести на сърцето и кръвоносните съдове.

Източник: Science World Report

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кардиотренировките са стимул за мозъка беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *