Мързелът убива 5 млн. души годишно, колкото и цигарите

PRINT

Един от 10 смъртни случая в света е повече или по-малко свързан с обездвижването, написа авторитетното списание „Лансет“. Засегнати се преди всичко жените. Те по-често от мъжете се предавали на мързела. Една трета от световното население не е физически активно.

Трима от десет души над 15 г. не се движат достатъчно, а в групата на 13-15-годишните са дори 4-ма от десет. В развитите страни било още по-зле – близо две трети от възрастните рядко ставали от стола или дивана. Според проучването, публикувано в медицинското издание, застоялият начин на живот затрива около 5 млн. души годишно. Приблизително толкова са и смъртните случаи, които се дължат на пушенето. Само че пушачите са по-малко от хората, които водят заседнал начин на оживот, коментира пред Би Би Си д-р Клер Найт от Центъра за изследване на рака във Великобритания. Това правело пушенето с по-висок индивидуален риск.

Под обездвижване се разбира по-малко от пет пъти седмично умерена дейност или три пъти седмично по-сериозно физическо натоварване. Жените не само че се представят по-зле от мъжете по този показател, но и с годините активността им намалява.

ПРедишно проучване от 2008 г. също излезе с подобни изводи. Тогава бе изчислено, че около 5,3 млн. от 57 млн. смъртни случая годишно в света се дължат на обездвижването. Липсата на физическа активност е причина за 6% от коронарните заболявания на сърцето, за 7% от диабета тип-2 и за 10% от туморите на гърдата и дебелото черво.

Учените препоръчват хората да ползват по-рядко колата за къси разстояния и да не се заседяват пред компютъра. Те се обръщат също така към властите да осигурят повече велосипедни алеи и места за разходка, повече безплатни места за тренировки и подкрепа за училищния спорт.

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Мързелът убива 5 млн. души годишно, колкото и цигарите беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *