четвъртък, 30 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниМързелът убива 5 млн. души годишно, колкото и цигарите

Мързелът убива 5 млн. души годишно, колкото и цигарите

Един от 10 смъртни случая в света е повече или по-малко свързан с обездвижването, написа авторитетното списание „Лансет“. Засегнати се преди всичко жените. Те по-често от мъжете се предавали на мързела. Една трета от световното население не е физически активно.

Трима от десет души над 15 г. не се движат достатъчно, а в групата на 13-15-годишните са дори 4-ма от десет. В развитите страни било още по-зле – близо две трети от възрастните рядко ставали от стола или дивана. Според проучването, публикувано в медицинското издание, застоялият начин на живот затрива около 5 млн. души годишно. Приблизително толкова са и смъртните случаи, които се дължат на пушенето. Само че пушачите са по-малко от хората, които водят заседнал начин на оживот, коментира пред Би Би Си д-р Клер Найт от Центъра за изследване на рака във Великобритания. Това правело пушенето с по-висок индивидуален риск.

Под обездвижване се разбира по-малко от пет пъти седмично умерена дейност или три пъти седмично по-сериозно физическо натоварване. Жените не само че се представят по-зле от мъжете по този показател, но и с годините активността им намалява.

ПРедишно проучване от 2008 г. също излезе с подобни изводи. Тогава бе изчислено, че около 5,3 млн. от 57 млн. смъртни случая годишно в света се дължат на обездвижването. Липсата на физическа активност е причина за 6% от коронарните заболявания на сърцето, за 7% от диабета тип-2 и за 10% от туморите на гърдата и дебелото черво.

Учените препоръчват хората да ползват по-рядко колата за къси разстояния и да не се заседяват пред компютъра. Те се обръщат също така към властите да осигурят повече велосипедни алеи и места за разходка, повече безплатни места за тренировки и подкрепа за училищния спорт.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -