сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политика45% повече направления издадени за високотехнологични изследвания

45% повече направления издадени за високотехнологични изследвания

С 45% са увеличени направленията за високоспециализирани медицински дейности като ехокардиография, доплер и др. спрямо първите шест месеца на 2011 г., съобщават от Националната здравноосигурителна ката. От тази година личните лекари имат право да издават направления за тях, като идеята е да се подобри достъпа и качеството на оказаната медицинска помощ на хронично болните пациенти.

Преди трябваше първо да се вземе направление за съответния специалист – кардиолог или съдов хирург, който издаваше от своя страна направление за високотехнологичното изследване.

През 2012 г. няма намаление на средствата за консултации със специалист и медико-диагностични изследвания. За първо, второ и трето тримесечие са разпределени същите стойности, както и през предходната година, уточняват още от касата. До този момент в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не са постъпвали сигнали от страна на пациенти или лекари, свързани с липса на достатъчно направления.

В случаите, когато лекарите преценят, че имат необходимост от допълнителни направления, те трябва да подадат мотивирани искания до директорите на районните здравноосигурителни каси. Ръководството на НЗОК гарантира, че до края на годината пациентите ще могат да се консултират със специалист или да си направят необходимите изследвания, когато имат нужда от това. За целта средствата за специализирана медицинска помощ и изследвания ще бъдат разпределени по най-справедлив и ефективен начин.

СНИМКА: ТК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -