Силови тренировки свалят кръвната захар

PRINT

Силовите тренировки са отлично средство за борба с високата кръвна захар, предаде Ani News. Белите мускулни влакна, които растат благодарение на тези физически усилия, помагат да се контролират нивата на глюкозата, установиха сътрудничи от университета в Мичиган. Червените мускулни влакна пък преобладавали у спортисти, които тренират най-вече за издръжливост, например бягат маратон.

По време на тренировката нервите изпращат сигнал към мускулите, като ги заставят да се съкращават. На мускулите обаче е нужна енергия. Когато постъпва сигнал за вдигане на тежест,белите мускулни влакна използват гликоген, за да произведат необходимата енергия. Така клетките са в състояние да изпълнят постъпилата „заповед“.

Този процес се нарича гликолиза. Той дава значителен прираст на сила за кратко време, тъй като запасите от гликоген бързо се изтощават. Друг е случаят, когато невроните подават сигнал към мускулите да се включат в продължително бягане. Тогава митохондриите в червените мускулни клетки използват като източник на енергия окислена мазнина вместо гликоген. Това позволява запасите от енергия да стигнат за по-дълго време, като пиковите постижения тук се игнорират.

При хората с диабет настъпва смесване на белите и червените мускулни влакна на мястото на белите. Учените откриха протеин, който отговаря за образуването им – BAF60c. При лабораторни експерименти с мишки гризачите получили по-големи количества от протеина в скелетните мускули. В резултат при тях се наблюдавали по-големи мускули с по-малко количество митохондрии. Експерименти също потвърдили, че преобладават белите мускулни влакна.

Сега учените искат да разберат, дали формирането им при диабетици трябва да се тълкува като адаптивен или пагубен процес. С проучвателна цел експертите провокирали затлъстяване при гризачите. Оказало се, че белите влакна помагали на мишките по-добре да контролират захарта. Оттам се прави изводът, че силовите тренировки могат да подобрят състоянието на пациентите с проблемна кръвна захар.

Източник: AniNews

СНИМКА:ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Силови тренировки свалят кръвната захар беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *