четвъртък, 1 юни, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаСилови тренировки свалят кръвната захар

Силови тренировки свалят кръвната захар

Силовите тренировки са отлично средство за борба с високата кръвна захар, предаде Ani News. Белите мускулни влакна, които растат благодарение на тези физически усилия, помагат да се контролират нивата на глюкозата, установиха сътрудничи от университета в Мичиган. Червените мускулни влакна пък преобладавали у спортисти, които тренират най-вече за издръжливост, например бягат маратон.

По време на тренировката нервите изпращат сигнал към мускулите, като ги заставят да се съкращават. На мускулите обаче е нужна енергия. Когато постъпва сигнал за вдигане на тежест,белите мускулни влакна използват гликоген, за да произведат необходимата енергия. Така клетките са в състояние да изпълнят постъпилата „заповед“.

Този процес се нарича гликолиза. Той дава значителен прираст на сила за кратко време, тъй като запасите от гликоген бързо се изтощават. Друг е случаят, когато невроните подават сигнал към мускулите да се включат в продължително бягане. Тогава митохондриите в червените мускулни клетки използват като източник на енергия окислена мазнина вместо гликоген. Това позволява запасите от енергия да стигнат за по-дълго време, като пиковите постижения тук се игнорират.

При хората с диабет настъпва смесване на белите и червените мускулни влакна на мястото на белите. Учените откриха протеин, който отговаря за образуването им – BAF60c. При лабораторни експерименти с мишки гризачите получили по-големи количества от протеина в скелетните мускули. В резултат при тях се наблюдавали по-големи мускули с по-малко количество митохондрии. Експерименти също потвърдили, че преобладават белите мускулни влакна.

Сега учените искат да разберат, дали формирането им при диабетици трябва да се тълкува като адаптивен или пагубен процес. С проучвателна цел експертите провокирали затлъстяване при гризачите. Оказало се, че белите влакна помагали на мишките по-добре да контролират захарта. Оттам се прави изводът, че силовите тренировки могат да подобрят състоянието на пациентите с проблемна кръвна захар.

Източник: AniNews

СНИМКА:ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -