Депресиите сред мъжете ще нарастват

PRINT
alt

Кризата и промените в съвременното общество ще увеличат депресивните състояния и нервните разстройства сред мъжете, прогнозират психиатри. Досега по принцип се смяташе, че жените са два пъти по-склонни да развиват тежки депресии. Специалистите обаче са убедени, че тази тенденция може да се промени през следващите десетилетия.

Те обясняват, че рискът се корени в разрушаващите се традиционни източници на самочувствие при мъжете, които се променят съобразно изменчивите социални условия. На тях им предстои да се борят с все по-слабо осезаемите различия между мъжките и женските роли. Традиционните професии на силния пол, свързани с физически труд, полека изчезват. Травмиращо за тях се оказва и усъвършенстването на технологиите, а не всеки се приспособява лесно към това.

В същото време все повече жени завършват университет, образованието им гарантира по-стабилно финансово състояние, но едновременно с това те не спират да се грижат и за домакинството.
Провалът на мъжете в ролята на „осигуряващи хляба“ за семейството ще бъде съпроводен с дълбоки психически сривове и конфликти. Мъжете на Запад ще откриват все повече трудности в житейския си път през 21-ви век. Прогнозите на психиатрите важат най-много за онези представители на силния пол, които нямат високо образование.

Те отбелязват и друг факт – социалните мрежи, предназначени за мъже, са свързани предимно хора от работата им. Затова напускането на работното място води до социална изолация и депресия.
По принцип мъжете, изпаднали в нервна криза, не се обръщат за помощ към специалист. Те най-често прилагат „самолечение в кръчмата“, което е изключително неприятен момент, както за самите тях, така и за семействата им. Това в особено голяма степен важи за българските мъже, казва пловдивският психиатър д-р Веселин Герев. Той съветва дамите да се стремят да подкрепят засегнатите от подобни състояния и най-вече да им помогнат да се върнат отново на работа.

Свързани теми: Чипс, кафе и консерви в списък на вредни за либидото храни

Как ни разболява стресът

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Депресиите сред мъжете ще нарастват беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *