петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияДепресиите сред мъжете ще нарастват

Депресиите сред мъжете ще нарастват

Кризата и промените в съвременното общество ще увеличат депресивните състояния и нервните разстройства сред мъжете, прогнозират психиатри. Досега по принцип се смяташе, че жените са два пъти по-склонни да развиват тежки депресии. Специалистите обаче са убедени, че тази тенденция може да се промени през следващите десетилетия.

Те обясняват, че рискът се корени в разрушаващите се традиционни източници на самочувствие при мъжете, които се променят съобразно изменчивите социални условия. На тях им предстои да се борят с все по-слабо осезаемите различия между мъжките и женските роли. Традиционните професии на силния пол, свързани с физически труд, полека изчезват. Травмиращо за тях се оказва и усъвършенстването на технологиите, а не всеки се приспособява лесно към това.

В същото време все повече жени завършват университет, образованието им гарантира по-стабилно финансово състояние, но едновременно с това те не спират да се грижат и за домакинството.
Провалът на мъжете в ролята на „осигуряващи хляба“ за семейството ще бъде съпроводен с дълбоки психически сривове и конфликти. Мъжете на Запад ще откриват все повече трудности в житейския си път през 21-ви век. Прогнозите на психиатрите важат най-много за онези представители на силния пол, които нямат високо образование.

Те отбелязват и друг факт – социалните мрежи, предназначени за мъже, са свързани предимно хора от работата им. Затова напускането на работното място води до социална изолация и депресия.
По принцип мъжете, изпаднали в нервна криза, не се обръщат за помощ към специалист. Те най-често прилагат „самолечение в кръчмата“, което е изключително неприятен момент, както за самите тях, така и за семействата им. Това в особено голяма степен важи за българските мъже, казва пловдивският психиатър д-р Веселин Герев. Той съветва дамите да се стремят да подкрепят засегнатите от подобни състояния и най-вече да им помогнат да се върнат отново на работа.

Свързани теми: Чипс, кафе и консерви в списък на вредни за либидото храни

Как ни разболява стресът

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -