Безплатни прегледи за кръвно и предсърдно мъждене в 11 града на 17 май

PRINT
високо кръвно хипертония

Високото кръвно мъчи доста българи, а много от тях не обръщат внимание, тъй като не осъзнават свързаните с него рискове. Генетично предразположение, грешки в храненето и заседнал начин на живот са основните фактори за появата на хипертонията. Колкото по-рано се установи, толкова по-добри са изгледите за пациентите да се разминат с неприятните усложнения като инсулт и инфаркт. Това посочват от Българската лига по хипертония, която за пореден път организира в различни градове акция с безплатно мерене на кръвното (списъкът с местата вижте по-долу).

Артериалната хипертония е смятана за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст. Тя е основен глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст. След 65 г. достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

Тази година отбелязването на Световния ден на хипертонията – 17 май, вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене, към причинната  връзка с артериалната хипертония и мозъчния  инсулт.

В последните две десетилетия предсърдното мъждене се очертава като един от най-значимите медицински проблеми в Европа. Артериалната хипертония и захарният диабет са заболяванията, които доказано водят до него. Предсърдното мъждене е сериозно ритъмно нарушение, с честота също нарастваща с възрастта. Отчасти това се дължи на подобрените диагностични възможности. При 90% от  пациентите то се получава като усложнение след дългогодишно високо кръвно и носи висок риск за сърдечносъдова заболеваемост и смъртност. Предсърдното мъждене повишава пет пъти риска от мозъчен инсулт.

Приблизително 1/3 от всички инсулти са причинени от това заболяване, което провокира тромбоемболия. Тези инсулти често са по-тежки, отколкото инсултите с друга причина, казва проф. Светла Торбова, председател на Българксата лига по хипертония. Предсърдното мъждене е причина и за т.н. “глухи инсулти“, при които пациентите нямат оплаквания.

По данни на БЛХ честотата му днес е удвоена (2%) в сравнение със съобщаваната преди десетилетие и варира по пол и възраст. У нас то засяга 0.12-0.16%  от лицата на възраст под 49 години, 3.7-4.2% във възрастта 60-70 години и достига 10–17%  във възрастта на и над 80 години. Честотата е по-висока при мъжете с отношение 1.2:1 спрямо жените. При над 30% от пациентите предсърдното мъждене протича безсимптомно, като рискът е еднакъв с риска при наличието на симптоми.

На 17 май 2016г., от 10 до 16ч., в 11 града от страната на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане с електронни апарати с вградена Afib-технология (от англ. Atrial Fibrillation – предсърдно мъждене) за автоматично откриване на ПМ, ако то е налично в момента на измерването. Afib-технологията е алгоритъм, създаден и патентован от компания Microlife. Има висока чувствителност (97-100%) и висока специфичност (89%), което позволява да се открие ПМ с диагностична точност, сравнима с ЕКГ-изследване.

17 май, сряда, 10-16 ч.

 • София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)
 • София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В
 • Пловдив – площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)
 • Благоевград – ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)
 • Стара Загора – Централен парк “5 ОКТОМВРИ” (до фонтаните)
 • Бургас – ул. „Александровска”, пред сградата на Общината
 • Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет)
 • Русе – площад „Свобода”, срещу Съдебна палата
 • Плевен – площад „Възраждане” до фонтаните, Община Плевен
 • Хасково – пешеходна зона между Общински и Областен съвет
 • Търговище – идеален център пред Драматичния театър и Библиотеката
 • Добрич – бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“

лига по хипертонияСветовният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти,  граждани и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Безплатни прегледи за кръвно и предсърдно мъждене в 11 града на 17 май беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *