Реклама
Начало Изследвания Безплатни прегледи за кръвно и предсърдно мъждене в 11 града на 17...

Безплатни прегледи за кръвно и предсърдно мъждене в 11 града на 17 май

0
Реклама

Високото кръвно мъчи доста българи, а много от тях не обръщат внимание, тъй като не осъзнават свързаните с него рискове. Генетично предразположение, грешки в храненето и заседнал начин на живот са основните фактори за появата на хипертонията. Колкото по-рано се установи, толкова по-добри са изгледите за пациентите да се разминат с неприятните усложнения като инсулт и инфаркт. Това посочват от Българската лига по хипертония, която за пореден път организира в различни градове акция с безплатно мерене на кръвното (списъкът с местата вижте по-долу).

Артериалната хипертония е смятана за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст. Тя е основен глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст. След 65 г. достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

Тази година отбелязването на Световния ден на хипертонията – 17 май, вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене, към причинната  връзка с артериалната хипертония и мозъчния  инсулт.

Реклама

В последните две десетилетия предсърдното мъждене се очертава като един от най-значимите медицински проблеми в Европа. Артериалната хипертония и захарният диабет са заболяванията, които доказано водят до него. Предсърдното мъждене е сериозно ритъмно нарушение, с честота също нарастваща с възрастта. Отчасти това се дължи на подобрените диагностични възможности. При 90% от  пациентите то се получава като усложнение след дългогодишно високо кръвно и носи висок риск за сърдечносъдова заболеваемост и смъртност. Предсърдното мъждене повишава пет пъти риска от мозъчен инсулт.

Приблизително 1/3 от всички инсулти са причинени от това заболяване, което провокира тромбоемболия. Тези инсулти често са по-тежки, отколкото инсултите с друга причина, казва проф. Светла Торбова, председател на Българксата лига по хипертония. Предсърдното мъждене е причина и за т.н. “глухи инсулти“, при които пациентите нямат оплаквания.

По данни на БЛХ честотата му днес е удвоена (2%) в сравнение със съобщаваната преди десетилетие и варира по пол и възраст. У нас то засяга 0.12-0.16%  от лицата на възраст под 49 години, 3.7-4.2% във възрастта 60-70 години и достига 10–17%  във възрастта на и над 80 години. Честотата е по-висока при мъжете с отношение 1.2:1 спрямо жените. При над 30% от пациентите предсърдното мъждене протича безсимптомно, като рискът е еднакъв с риска при наличието на симптоми.

На 17 май 2016г., от 10 до 16ч., в 11 града от страната на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане с електронни апарати с вградена Afib-технология (от англ. Atrial Fibrillation – предсърдно мъждене) за автоматично откриване на ПМ, ако то е налично в момента на измерването. Afib-технологията е алгоритъм, създаден и патентован от компания Microlife. Има висока чувствителност (97-100%) и висока специфичност (89%), което позволява да се открие ПМ с диагностична точност, сравнима с ЕКГ-изследване.

17 май, сряда, 10-16 ч.

 • София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)
 • София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В
 • Пловдив – площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)
 • Благоевград – ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)
 • Стара Загора – Централен парк “5 ОКТОМВРИ” (до фонтаните)
 • Бургас – ул. „Александровска”, пред сградата на Общината
 • Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет)
 • Русе – площад „Свобода”, срещу Съдебна палата
 • Плевен – площад „Възраждане” до фонтаните, Община Плевен
 • Хасково – пешеходна зона между Общински и Областен съвет
 • Търговище – идеален център пред Драматичния театър и Библиотеката
 • Добрич – бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“

лига по хипертонияСветовният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти,  граждани и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.

Реклама

Exit mobile version