Аспиринът може да е полезен при алцхаймер

PRINT

Според ново изследване аспиринът може да бъде много полезен при невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер, Паркинсон и тази на Хънтингтон. Изводите са на учени в Университета Джон Хопкинс. Оказва се, че аспиринът се свързва с ензима GAPDH, който  е свързан с изброените заболявания, съобщава NDTV.

Преди се смятало, че ензимът GAPDH участва само в глюкозния метаболизъм. Сега експертите открили, че той има важна роля и за предаването на сигнали между клетките. Проучването показва, че GAPDH играе ролята на мишена за салицилати. Това са соли, образувани при разпадането на аспирина (салицилова киселина).

Учените казват, че трябва да се направят още изследвания, за да се види как точно салициловата киселина и нейните производни регулират GAPDH ензима и HMGB1, което пък се отразява на състоянието на пациентите с алцхаймер и паркинсон. В бъдеще ще е възможно създаването на по-мощни лекарства на базата на салицилати. Това ще отвори нови възможности за лечението на широк спектър от заболявания.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Аспиринът може да е полезен при алцхаймер беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *