Реклама
Начало Изследвания Аспиринът може да е полезен при алцхаймер

Аспиринът може да е полезен при алцхаймер

0
алцхаймер
Реклама

Според ново изследване аспиринът може да бъде много полезен при невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер, Паркинсон и тази на Хънтингтон. Изводите са на учени в Университета Джон Хопкинс. Оказва се, че аспиринът се свързва с ензима GAPDH, който  е свързан с изброените заболявания, съобщава NDTV.

Преди се смятало, че ензимът GAPDH участва само в глюкозния метаболизъм. Сега експертите открили, че той има важна роля и за предаването на сигнали между клетките. Проучването показва, че GAPDH играе ролята на мишена за салицилати. Това са соли, образувани при разпадането на аспирина (салицилова киселина).

Учените казват, че трябва да се направят още изследвания, за да се види как точно салициловата киселина и нейните производни регулират GAPDH ензима и HMGB1, което пък се отразява на състоянието на пациентите с алцхаймер и паркинсон. В бъдеще ще е възможно създаването на по-мощни лекарства на базата на салицилати. Това ще отвори нови възможности за лечението на широк спектър от заболявания.

Реклама

Exit mobile version