Режимът на хранене е важен, за да отслабнем

PRINT

Присъствието на здравословни храни в менюто не е достатъчна гаранция, че ще отслабнете. Напротив – човек може дори да качи килограми, ако се храни хаотично. Хапването по график се отразява положително на обмяната на веществата и помага на тялото да изгаря мазнините, пише британският в. „Телеграф“.

Липсата на редовен час за хранене обърква метаболизма

Хубавото е, че не е задължително да се спазва строга диета. Специалистите установили, че както мазните храни, така и отсъствието на редовни часове за хранене нарушават биоритмите, объркват метаболизма и повишават риска от наднормено тегло. Сътрудниците на Йерусалимския еврейски университет проверили как часът на хранене и употребата на повече мазнини влияят на теглото на мишки. Експериментът продължил 18 седмици.

На половината гризачи давали мазни продукти, които обикновено предизвикват затлъстяване. В тази подгрупа половината се хранели по едно и също време, а другата половина – в произволни часове и обеми. Втората половина мишки били на диета, бедна на мазнини. Тази подгрупа също била разделена на две в зависимост от режима.

В края на експеримента и 4-те групи качили килограми. Най-много напълнели животните, които се хранели с мазни продукти в произволен режим. А най-малко – гризачите на нискокалорична диета и редовни часове на хранене. Забележителното било, че мишките, които се хранели с мазни продукти, но в твърдо определено време, се чувствали в крайна сметка по-добре от мишките на нискомаслена храна, но без определен режим.

Гризачите от групата с мазна храна и твърд режим имали с 12% по-ниско тегло, с 21% по-ниска концентрация на холестерол и 1,4 пъти по-голяма чувствителност към инсулина в сравнение с другите, приемали немазна храна, но в произволни часове. В първата група режимът променял метаболизма – между отделните хранения погълнатите калории изгаряли, а не се отлагали като тлъстинки.

Свързани теми: В червени чинии ядем по-малко

Кои храни помагат срещу лошия холестерол

Дебелее се и от изкуствени подсладители

СНИМКА: ТК

[Общо: 5    Средно: 4/5]
Режимът на хранене е важен, за да отслабнем беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *