Пет наистина добри диети

PRINT
диабет диета кръвна захар

Hе всяка диета води до това, което обещава. Едностранни ограничения в храната дават експресен резултат и човек слабее. След периода на гладуване обаче свалените килограми се връщат за нула време. Йо-йо ефектът е заплаха за успеха при много прехвалени диети. Най-правилният път да се избавим от излишните килограми, е трайна промяна на хранителните навици.

Тя трябва непременно да бъде съпроводена с упражнения за раздвижване. По тези критерии, списание „Фокус“ класира някои от най-добрите диети.

1. Разумно отслабване

здравословна диетаПри тази диета всичко е позволено – въглехидрати, белтъчини и мазнини, но в редуцирани количества. 50-55% от енергийните ни нужди се покриват от въглехидрати, 30% от мазнини и 15-20% белтъчини. При тази диета не става дума толкова за това да се свалят килограми, колкото да се спре наддаването. Тя може да се спазва дълго време, тъй като предлага достатъчно калории и е лесно да се спазва. Поради разнообразието на продукти и ястия човек не се изморява, нито пък организмът се изтощава.

Недостатъци: Не очаквайте светкавичен резултат. Ако обаче удържите фронта и пренастроите менюто си според принципите на здравословното хранене, ще постигнете траен успех.

2. Класическият начин

вегетарианска диетаПринципът, залегнал в тази диета, от години получава добри оценки от експертите. Той гласи: смесена храна, но с много ниско съдържание на калории. В ежедневното меню се съдържат много плодове, зеленчуци, обезмаслени млечни продукти. Може да се практикува както във вегетариански вариант, така и с консумация на нетлъсто месо. Броенето на калории е спестено, но всички ястия са с минимално съдържание на мазнини. Независимо от варианта на хранене към ежедневната програма се добавя и „порция“ спорт.

Недостатъци: Експертите критикуват, че погледнато дългосрочно, калориите са твърде малко за нормалните нужди на организма. Те препоръчват леко увеличаване на храната, но и по-редовно спортуване. Така килограмите се топят не толкова бързо, но пък постоянно.

Действа ли диетата за отслабване с много мазнини?

3. Слабеенето е удоволствие

диета за отслабванеНикога вече броене на калории! Не е нужно да се лишавате от богати на въглехидрати храни като ориз, картофи и спагети. Това, от което трябва да се лишите, са сладки и мазни храни. Особено мазнините трябва да се избягват целенасочено.

Към тази хранителна програма се добавя и подходяща за фигурата и възрастта спортна програма с релаксиращи упражнения. В първата фаза на отслабване се приемат 30 до 50 г мазнина. Втората фаза е за стабилизиране на постигнатото тегло. Тогава дневната дажба е 60 до 80 грама. Ако изберете тази диета, трябва да си набавите подходящи съдове за задушаване на храната, без пържене. Концепцията на тази диета е разчетена за дълготрайно прилагане.

Недостатъци: Този хранителен план не е за нетърпеливи. Отслабва се с по 1 кг на месец. Който обаче се придържа към препоръките, ще запази дълго стройната си фигура.

4. Гликс диета – важен е гликемичният индекс

диета за отслабванеТук в центъра на внимание е кръвната захар. Който иска да спазва тази диета, трябва да се запознае подробно с гликемичния индекс на различните продукти и ястия. Висока стойност на гликемичния индекс означава, че тялото усвоява въглехидратите от съответния продукт (захарни изделия, шоколад и др.) бързо. Те попадат бързо в кръвта и вдигат светкавично кръвната захар. Други продукти пък се усвояват по-бавно.

Кръвната захар след консумацията им се вдига по-бавно, но пък с постоянен ритъм. Организмът произвежда по-малко инсулин. Иначе казано: много инсулин, висок апетит. Този хормон благоприятства освен това образуването на мастни депа в тялото и пречи за разграждането им. За да отслабнем, не е нужно да насърчаваме образуването му. Трябва да поддържаме по-ниски, но постоянни нива на инсулина в кръвта. С други думи – да не консумираме храни, които експресно вдигат кръвната захар. Основните храни в тази диета са плодове, зеленчуци и пълнозърнени продукти. Избягват се храни като бял хляб, спагети, картофи, сладки неща. Позволени са растителни масла, ядки, риба, пилешко, яйца и млечни продукти. Като добавка към всичко това – спортна програма за активиране обмяната на веществата.

Какво е гликемичният индекс на храните в диета за отслабване?

Недостатъци: За повечето хора е трудно да се ориентират в гликемичните стойности на продуктите. Освен това за индекса има значение не само вида на продукта, но и начина, по който се приготвя. Важно е и комбинирането на различните храни в едно хранене. Не на последно място са и особеностите на обмяната на веществата при всеки човек. Експерти критикуват също, че диетата препоръчва твърде малко калории (под 1000 кал) през първите дни. Те не препоръчват дългосрочното й прилагане.

5. „Аз се вталявам“

диета за отслабванеТази диета е разработена от Германското дружество за правилно хранене. Първата стъпка е разговор с човека, който иска да отслабне. Така той сам осъзнава по-добре собствените си мотиви. След това експертите дават индивидуални съвети за дългосрочна промяна на хранителните навици, както и за подходящи упражнения и релаксация.

Дружеството дава и книжка с препоръки как да превърнем рецептите на любимите си ястия в нискокалорични, с по-малко мазнини. Най-големият плюс на тази програма е свързването на физиологичните въпроси с такива от психологическо естество: Как се храня в стресови ситуации? Защо ям определени храни? Диетата набляга на дългосрочната промяна в навиците, за да не настъпи йо-йо ефектът.

Недостатъци: Диетата е разчетена дългосрочно, нужно е търпение, за да отслабнете с нея. Предвидени са спортни занимания, но не са предвидени достатъчно упражнения за изграждане на мускули. (Продължава на 16-а стр.) Фитнес уредите помагат за ваенето на формите и изграждане на мускулите.Храната трябва да е богата на витамини и баластни вещества.

СНИМКА:  ДАК

[Общо: 2    Средно: 2.5/5]
Пет наистина добри диети беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *