сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКакво е гликемичният индекс на храните в диета за отслабване?

Какво е гликемичният индекс на храните в диета за отслабване?

Гликемичният индекс е понятие, което диетолозите често използват, за да дават насоки каква диета да спазват хората. Невинаги обаче успяват да обяснят какво се има предвид с това. Казано накратко, гликемичният индекс се отнася до бързината, с която кръвната захар се покачва след консумацията на продукти с въглехидрати. Това обяснява проф. Хуберт Моникес от болницата „Мартин Лутер“ в Берлин.

Защо обаче някои храни покачват по-бързо кръвната захар от други? Това е заради различният строеж на захарта. Има прости захари (монозахариди) и сложни захари (дизахариди, полизахариди). Сложните са съставени от прости захари.

Някои въглехидрати като тестени изделия от бяло брашно, захар, сладкиши и някои видове ориз бързо се разграждат в организма и попадат в кръвта. Така кръвната захар се покачва много по-бързо отколкото ако ядем продукти със сложни въглехидрати. Това са храни с високо съдържание на фибри, например пълнозърнест хляб, посочва проф. Моникес. Тези продукти се смилат напълно едва когато достигнат до тънките черва. Затова и покачването на кръвната захар става по-бавно. Захарта, която се използва в домакинствата, има среден гликемичен индекс.

Освен вида на въглехидратите обаче има и други неща, които определят гликемичния индекс на даден продукт. Той може да зависи например от начина, по който се преработва дадена храна. Освен това има значение дали в нея се съдържат други хранителни вещества като мазнини и белтъчини (протеини).

Гликемичният индекс има стойности, които се определят според това, колко бързо дадена храна покачва кръвната захар, ако се изядат 50 г от нея. Плодовата (гроздова) захар например има индекс 100. Ако човек яде въглехидрати с нисък гликемичен индекс като плодове и зеленчуци, кръвната захар се покачва по-бавно. Затова пък бял хляб, картофи и сладкиши (това са само няколко примера) повишават много бързо кръвната захар.

Гликемичният индекс означава и колко дълго се задържа това покачване на кръвната захар. Това обяснява защо някои продукти, които не покачват рязко кръвната захар, но пък повишаването трае по-дълго, са с висок индекс.

Какво е значението на индекса за диетата?

Значението на гликемичния индекс за диетата е голямо. Ако храната води до бързо покачване на кръвната захар, панкреасът е принуден да отделя повече инсулин. Хормонът е нужен, за да „влезе“ захарта в клетките, които я използват за гориво. При повече инсулин кръвната захар пада също толкова бързо, колкото и се е покачила. Човек усеща това като чувство на глад. Може да има и пристъп на остър глад.

Ако искате да отслабнете, индексът на храните не е единственият ориентир. Според проф. Моникес ключът към свалянето на килограми е да се ограничат въглехидратите, общите калории и да се увеличат течностите (главно вода). Гликемичният индекс има значение за диабетиците, които смятат колко инсулин трябва да си инжектират.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации

1 коментар

  1. Монозахаридите бързо качват кръвната захар, но тя и бързо спада. При консумация на полизариди пикът е висок повече часове. Аз предпочитам монозахаридите !!!

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -