Орехите се оказаха ключ към дълголетието

PRINT

Шепа орехи всеки ден помагат да отложим доста болести и да живеем дълго, съобщава The Nation. Диетата, богата на масла от ядките, потиска растежа на рака на простатата. Това показал нарочен експеримент с мишки. Те били подложени на диета с орехи или съдържащите се в тях мазнини в продължение на 18 седмици.

Полезните свойства на тези ядки не свършват дотук – те успешно понижили лошия холестерол и подобрили инсулиновата чувствителност, което от своя страна намалява риска от диабет. Ядките съдържат много полезни вещества, включително омега-3 ненаситени мастни киселини. За последните има редица проучвания, че предпазват от рак на млечната жлеза и сърдечни заболявания, което вече е вън от съмнение. Освен това, актуални проучвания сочат, че орехите намаляват активността на хормона IGF-1 (IGF-1), който се свързва с рака на простатата и на гърдата, коментира д-р Пол Дейвис от университета в Калифорния.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Перфектното диетично меню за работещи 
Новата мода в диетите: протеини, но вегетариански 
Орехи срещу диабет при жените

Ето и едно уточнение – ако се давала само мазнина от ядки, това не давало никакъв ефект. Затова пък ако се хапвали целите ядки, то се наблюдавало понижаване на холестерола и показатели, които говорели за потиснато развитие на туморите. Така учените правят извода, че въздействието на целите ядки не се дължи само на съдържащите се в тях полезни мастни киселини. Вероятно ефектът настъпва заради комбинацията от естествено съдържащи се в орехите мазнини, цинк, фибри, магнезий и селен.

Източник: The Nation

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Орехите се оказаха ключ към дълголетието беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *