Колбасите са рискови за рак колкото и цигарите!

PRINT
колбаси вредни

Световната здравна организация (СЗО) постави преработените меса в една група с цигарите по отношение на риска от рак. Предупреждението се отнася за бекона, колбасите и другите преработени месни продукти. Тези продукти са също толкова опасни, колкото и пушенето с оглед появата на тумори, пише The New Zealand Herald.
Учените от Оксфорд доказаха, че консумацията дори само на 4 порции от такива преработени месни продукти увеличават риска от рак на дебелото черво с над 40%. Оказва се, че при хората, които консумират червено или преработено месо 4 пъти или по-често на седмица, има 42% по-голяма вероятност да страдат от рак в сравнение с хората, които консумират тези храни веднъж седмично или по-рядко.

Учените смятат, че хем – съединение на месото, уврежда ДНК на клетките в храносмилателния тракт. В резултат се развива рак. Месото трябва да се ядат пестеливо, заключават експертите. Сега 4-ма от 10 мъже и една на всеки 10 жени, ядат повече от 90 г червено или преработено месо на ден. Това означава, че те са в риск, особено ако организмът им има и генетична слабост за образуване на тумори.

В готовите месни продукти се съдържат и други опасни вещества, добавени по време на производството им с цел те да се съхранят максимално дълго. За да се получи пушеното месо (шунка и пастет), към тях се прибавят сол и химически консерванти като нитрати и нитрити (бургери и кайма). Според някои експерти причината за повишения риск от рак е именно заради добавките в месните продукти.

Въпреки това СЗО свързва консумацията на червеното месо с рак. Ако то е по-малко преработено, тогава спада към категорията на „възможен канцероген.“ Това не означава, че напълно трябва да се откажете от месото. Умерената консумация е полезна за здравето. То съдържа много протеини, желязо, витамин В12, които ни спасяват от умора и различни инфекции.

Източник: nzherald.co.nz

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Колбасите са рискови за рак колкото и цигарите! беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *