сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКолбасите са рискови за рак колкото и цигарите!

Колбасите са рискови за рак колкото и цигарите!

Световната здравна организация (СЗО) постави преработените меса в една група с цигарите по отношение на риска от рак. Предупреждението се отнася за бекона, колбасите и другите преработени месни продукти. Тези продукти са също толкова опасни, колкото и пушенето с оглед появата на тумори, пише The New Zealand Herald.
Учените от Оксфорд доказаха, че консумацията дори само на 4 порции от такива преработени месни продукти увеличават риска от рак на дебелото черво с над 40%. Оказва се, че при хората, които консумират червено или преработено месо 4 пъти или по-често на седмица, има 42% по-голяма вероятност да страдат от рак в сравнение с хората, които консумират тези храни веднъж седмично или по-рядко.

Учените смятат, че хем – съединение на месото, уврежда ДНК на клетките в храносмилателния тракт. В резултат се развива рак. Месото трябва да се ядат пестеливо, заключават експертите. Сега 4-ма от 10 мъже и една на всеки 10 жени, ядат повече от 90 г червено или преработено месо на ден. Това означава, че те са в риск, особено ако организмът им има и генетична слабост за образуване на тумори.

В готовите месни продукти се съдържат и други опасни вещества, добавени по време на производството им с цел те да се съхранят максимално дълго. За да се получи пушеното месо (шунка и пастет), към тях се прибавят сол и химически консерванти като нитрати и нитрити (бургери и кайма). Според някои експерти причината за повишения риск от рак е именно заради добавките в месните продукти.

Въпреки това СЗО свързва консумацията на червеното месо с рак. Ако то е по-малко преработено, тогава спада към категорията на „възможен канцероген.“ Това не означава, че напълно трябва да се откажете от месото. Умерената консумация е полезна за здравето. То съдържа много протеини, желязо, витамин В12, които ни спасяват от умора и различни инфекции.

Източник: nzherald.co.nz

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -