вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРазгадаха защо на някои им е трудно да откажат цигарите

Разгадаха защо на някои им е трудно да откажат цигарите

Изследователи от Университета на Пенсилвания откриха защо за някои пушачи е по-трудно да се откажат от привичката си, отколкото за други. С помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) експертите успели да изследват активността на невроните в мозъка на 80 души на възраст от 18 до 65 години.

Всички те опитвали да се откажат от пушенето, но преди това пушили в продължение на поне 6 месеца повече от 10 цигари дневно, съобщава Science World Report.

Първият магнитен резонанс бил направен веднага след последната изпушена цигара, а вторият – денонощие след това. Същевременно изследователите наблюдавали участниците. При повечето хора в още първата седмица се получил рецидив. По-склонни да се подхлъзнат отново към пушенето си оказали доброволците с намалена активност в дорсолатералния префронтален кортекс (центъра на работната памет). В допълнение – при същите тези хора е повишена активността в областта на паралимбичната област на мозъка (posterior cingulate cortex) , която не е свързани с постигане на цели.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Никотиновите лепенки може да провокират рак като цигарите 
Наши онколози: С 40% по-малко болни от рак, ако не пушим 
Кабинети съветват безплатно как да откажем цигарите 

Така префронталният кортекс помага в борбата с вредното пристрастяване. Изследователите планират да разработят методи, с чиято помощ ще бъде възможно да се увеличи активността на невроните в тази област. Макар че от икономическа гледна точка не е изгодно да се използва магнитен резонанс, за да се прогнозира поведението на пушачите.

Източник: scienceworldreport.com

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -