Разгадаха защо на някои им е трудно да откажат цигарите

PRINT
забрана за пушене

Изследователи от Университета на Пенсилвания откриха защо за някои пушачи е по-трудно да се откажат от привичката си, отколкото за други. С помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) експертите успели да изследват активността на невроните в мозъка на 80 души на възраст от 18 до 65 години.

Всички те опитвали да се откажат от пушенето, но преди това пушили в продължение на поне 6 месеца повече от 10 цигари дневно, съобщава Science World Report.

Първият магнитен резонанс бил направен веднага след последната изпушена цигара, а вторият – денонощие след това. Същевременно изследователите наблюдавали участниците. При повечето хора в още първата седмица се получил рецидив. По-склонни да се подхлъзнат отново към пушенето си оказали доброволците с намалена активност в дорсолатералния префронтален кортекс (центъра на работната памет). В допълнение – при същите тези хора е повишена активността в областта на паралимбичната област на мозъка (posterior cingulate cortex) , която не е свързани с постигане на цели.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Никотиновите лепенки може да провокират рак като цигарите 
Наши онколози: С 40% по-малко болни от рак, ако не пушим 
Кабинети съветват безплатно как да откажем цигарите 

Така префронталният кортекс помага в борбата с вредното пристрастяване. Изследователите планират да разработят методи, с чиято помощ ще бъде възможно да се увеличи активността на невроните в тази област. Макар че от икономическа гледна точка не е изгодно да се използва магнитен резонанс, за да се прогнозира поведението на пушачите.

Източник: scienceworldreport.com

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Разгадаха защо на някои им е трудно да откажат цигарите беше последно модифицирана от: април 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *