Кабинети съветват безплатно как да откажем цигарите

PRINT

От 4 юни до 11 юли стартира национална кампания, с която Консултативните кабинети за отказ от тютюнопушене ще отбележат 7-мата година от създаването си. Консултативните кабинети са постоянно действащи и функционират към регионалните здравни инспекции. Те са създадени през 2005 г. в рамките на приетата първа Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България.

През 2011 г. в тези кабинети са получили консултации 2284 души. Всички граждани са били насочени за получаване на помощ чрез Националната линия за отказ от тютюнопушене 0700 10 323, както и интернет страниците на РЗИ и www.aznepusha.bg.

По време на кампанията тази година ще бъдат организирани различни инициативи за популяризиране на дейността на кабинетите. Специално подготвени консултанти ще оказват безплатно консултации за отказване на вредния навик, а на всички желаещи ще бъде измервано количеството въглероден оксид в белите дробове, както и съдържанието на карбоксихемоглобин в кръвта. Оказваната подкрепа на гражданите е насочена към изграждане на вътрешна мотивация, което е най-важния етап за отказване на тютюнопушенето.

Гражданите, които искат да откажат цигарите, ще бъдат запознавани с различни практически техники и методи, препоръчвани и от европейските здравни органи. При необходимост желаещите ще бъдат насочвани към специализирана лекарска помощ. В рамките на кампанията, сред бременни и кърмещи жени ще бъдат разпространявани здравно-образователни материали за вредата от тютюнопушенето и въздействието му върху плода и новороденото. Ще бъдат организирани прожекции на филми за вредите от тютюнопушенето, и интерактивни занятия и беседи.

ЗАЩО СА ВРЕДНИ ЦИГАРИТЕ

Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. В тях се съдържат над 8000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на репродуктивната система. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според данни на Световната здравна организация, повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето. Данните показват, че около 60% от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% от тях спират цигарите, след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца. Национално представително проучване показа, че през 2011 г. броят на пушачите е намалял с 2-3 % . През 2010 г. пушачи сред населението са били 41%, през 2011 – този процент вече е 39%. Като основни причини за тази тенденция се посочват мерките за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места, както и поскъпването на тютюневите изделия. Положителна роля върху ограничаването на пушенето и върху общественото здраве ще имат и новите забрани, които влязоха в сила от 1 юни тази година.

СНИМКА: АОК

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кабинети съветват безплатно как да откажем цигарите беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *