сряда, 19 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВисоката детска смъртност свързана с липсата на педиатри

Високата детска смъртност свързана с липсата на педиатри

Липсата на достатъчно добре подготвени педиатри е в пряка връзка с високата детска смъртност в България. Това заяви проф. Владимир Пилософ, директор на Националната кардиологична болница. Той бе избран за председател на Българската педиатрична асоциация по време на нейния 12-и конгрес в Пловдив, който приключи на 2 юни.

„За голямо съжаление детската смъртност у нас остава по-висока от европейските стандарти, това е проблем отдавна. Винаги в селата тя е била по-висока, това не е изненада. В малките населени места ражданията са по-малко, а и няма добро покритие на спешната и неотложна медицинска помощ за някои райони“, коментира детският кардиохирург.

В България обаче градското население е повече. Хората си представят главно смъртността в последните месеци на бременността или при раждане, за тези случаи се говори повече, допълни проф. Пилософ. Той признава, че там наистина има проблеми и те се дължат на пропуски в проследяването на бременността или работата на акушер-гинеколозите. Този вид детска смъртност също била висока спрямо евронормите, но без да е на катастрофално високо ниво.

Ние обаче имаме и детска смъртност след това, която е по-висока от средното за Европа, каза още проф. Пилософ.  Проблемите в тази област не били свързани само с пари, имало и организационни. „В момента работят все по-малко професионални педиатри. Това е най-острият проблем. Тези от старото поколение, които досега бяха джипита педиатри, лека-полека отстъпват. Идват хора, които нямат необходимата подготовка. Нямам нищо против общопрактикуващите лекари, без тях не можем. Но тяхната програма на обучение е далеч от онова, което е необходимо аа един лекар, който отговорно може да поеме здравето на децата, включително и в ранна възраст. Това е въпрос на организация от страна на държавата“, обобщи кардиохирургът.

Дилемата кой да се грижи за децата – джипита или педиатри, не е само българска. На конгреса в Пловдив бил и представител на Европейското педиатрично дружество. То ще изготви доклад по темата, а в изготвянето му ще се включат и български специалисти. Документът ще е готов наесен.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -