четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКабинети съветват безплатно как да откажем цигарите

Кабинети съветват безплатно как да откажем цигарите

От 4 юни до 11 юли стартира национална кампания, с която Консултативните кабинети за отказ от тютюнопушене ще отбележат 7-мата година от създаването си. Консултативните кабинети са постоянно действащи и функционират към регионалните здравни инспекции. Те са създадени през 2005 г. в рамките на приетата първа Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България.

През 2011 г. в тези кабинети са получили консултации 2284 души. Всички граждани са били насочени за получаване на помощ чрез Националната линия за отказ от тютюнопушене 0700 10 323, както и интернет страниците на РЗИ и www.aznepusha.bg.

По време на кампанията тази година ще бъдат организирани различни инициативи за популяризиране на дейността на кабинетите. Специално подготвени консултанти ще оказват безплатно консултации за отказване на вредния навик, а на всички желаещи ще бъде измервано количеството въглероден оксид в белите дробове, както и съдържанието на карбоксихемоглобин в кръвта. Оказваната подкрепа на гражданите е насочена към изграждане на вътрешна мотивация, което е най-важния етап за отказване на тютюнопушенето.

Гражданите, които искат да откажат цигарите, ще бъдат запознавани с различни практически техники и методи, препоръчвани и от европейските здравни органи. При необходимост желаещите ще бъдат насочвани към специализирана лекарска помощ. В рамките на кампанията, сред бременни и кърмещи жени ще бъдат разпространявани здравно-образователни материали за вредата от тютюнопушенето и въздействието му върху плода и новороденото. Ще бъдат организирани прожекции на филми за вредите от тютюнопушенето, и интерактивни занятия и беседи.

ЗАЩО СА ВРЕДНИ ЦИГАРИТЕ

Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. В тях се съдържат над 8000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на репродуктивната система. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според данни на Световната здравна организация, повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето. Данните показват, че около 60% от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% от тях спират цигарите, след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца. Национално представително проучване показа, че през 2011 г. броят на пушачите е намалял с 2-3 % . През 2010 г. пушачи сред населението са били 41%, през 2011 – този процент вече е 39%. Като основни причини за тази тенденция се посочват мерките за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места, както и поскъпването на тютюневите изделия. Положителна роля върху ограничаването на пушенето и върху общественото здраве ще имат и новите забрани, които влязоха в сила от 1 юни тази година.

СНИМКА: АОК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -