четвъртък, 30 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниНово лекарство спира рака на гърдата

Ново лекарство спира рака на гърдата

Ново лекарство за рак на млечната жлеза буквално взривява злокачествените клетки от вътре, пише в. „Айриш идепндънт“. Само за три месеца то може да спре прогресирането на болестта. Друг плюс са малкото странични ефекти.

Експерименталното лекарство  с работно име T-DM1 действа срещу най-агресивните видове рак на гърдата. Той работи в комбинация с препарата Herceptin и химиотерапия. Достатъчно е да се използва само една доза. Клиничните проучвания показват, че този медикамент предотвратява прминаването на тумора в следващ стадий и може да доведе до спиране на болестта за три месеца.

Това е много по-голямо постижение, отколкото при всички други съществуващи лекарства. В допълнение, T-DM1 намалява тежките странични ефекти, причинени от химиотерапия. Приблизително 20% от всички тумори на гърдата са HER2-позитивни, а това означава, че тези пациенти ще могат да се възползват от новия препарат.

Лекарството действа, като се свързва с раковите клетки, възпрепятства растежа и разпространението им. За прочевцучванията  учените привлекли над 1000 пациенти с HER2-позитивен рак на гърдата. 40% от тях реагирали добре на T-DM1. При по-малко от една трета имал странични ефекти като при стандартно лечение, но не толкова значителни. В допълнение въздействието на новото лекарство продължило по-дълго.

„Това е забележителен резултат, като на първо време успяхме да подобрим значително ефективността на химиотерапията и да намалим нейните странични ефекти, – казва професор Пол Елис от клиниката Гай в Лондон. – HER2-позитивният рак на гърдата е най-агресивният, а и в на крайните етапи почти не се поддава на лечение. Така че ни рябваше подобен препарат, който да спира тумора успешно.“

Фармацевтичната компания „Рош“, чиято е разработката на лекарството, се надява да подаде документи за регистрацията му наесен.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -