вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБолкоуспокояващите пазят от два вида кожен рак

Болкоуспокояващите пазят от два вида кожен рак

Някои болкоуспокояващи могат да намалят риска от появата на два от трите опасни вида рак по кожата, става ясно от съобщение на сайта на Американската асоциация за рака. Данните пък са от проучване в университетската клиника Архус в Дания.

Кожните тумори са едни от най-често срещаните, а тенденцията е те непрекъснато да се увеличават. Когато лекарите диагностицират най-злокачествените от тях, на пациентите обикновено им остават само месеци живот. Датските учени фокусирали наблюденията си върху три вида кожен рак – плоскоепителен, базалноклетъчен и черен (меланом). Анализът им обхванал данни, събирани в продължение на 18 г.

По-стари проучвания дали основание да се предполага, че приемането на някои болкоуспокояващи медикаменти като ацетилсалицилова киселина (аспирин) и други нестероидни противоревматични препарати като ибупрофен и напроксен помагат срещу рака на кожата. Те блокират възпаленията и могат да спрат туморни промени в тъканите.

Учените анализирали медицинските досиета на датски пациенти с рак от 1991 г. до 2009 г. Сред тях открили 1974 диагнози с плоскоепителен карцином, 3242 души с меланом и 13 316 души с базалноклетъчен карцином. Накрая сравнили данните им с тези на 178 655 души, които не били болни от рак на кожата.

Хората, които приемали повече от две различни болкоуспокояващи, имали с 13% по-нисък риск за меланом и с 15% по-малък риск за проскоепителен рак. Ефектът бил най-изразен, когато пациентите вземали медикаментите над 7 г. или пък приемали висока доза. Болкоуспокояващите обаче не пазят от базалноклетъчен кожен карцином, заключават още учените. Те се надяват последващи проучвания да изяснят по-добре връзката между тази група медикаменти и туморите на кожата.

Свързани теми: Одобриха ново лекарство за най-тежкия кожен рак – меланом

Възстановяват кожа с паяжина

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -