петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТрите естествени дроги - секс, спорт и слънце

Трите естествени дроги – секс, спорт и слънце

Секс, спорт и слънце – това са трите неща, които могат да превърнат човешкото тяло в лаборатория за естествени наркотици. В определени ситуации организмът отделя свои вещества, подобни на тези на канабиса и опиума, разкрива Райнер Шпанагел, експерт по зависимостите от Централния институт по психично здраве в Манхайм. Някои хора се пристрастяват към тези естествени наркотици и дори са готови да рискуват живота си.

Как се пристрастяваме към естествените опиати

Някои са на солариум всеки ден, въпреки че знаят, че прекаляването с UV-радиацията може да предизвика рак на кожата. Други търсят тръпката в екстремните спортове. Трети пък са постоянно на лов за сексуални обекти. „По принцип всеки е пристрастен в някаква степен към тези естествени за тялото опиати – ендорфини и канабоиди, защото всеки човек има нужда щастлив“, казва Шпанагел. В определени ситуации веществата, които отделя тялото, действително отговаряли на активните съставки на канабиса.

Това, което изглежда като някакво противоречие – тялото да отделя собствени опиати, към които се пристрастяваме, от гледна точка на невробиологията е доста разумно и дори може да бъде от жизненоважно значение. Например, ако при сериозен инцидент човек загуби едната си ръка, мозъкът му веднага отделя големи количества от тези вещества. „В резултат на това той не чувства болка и може дори да се чувства еуфорично за известно време. Спасява живота му в такава ситуация „, обяснява Шпанагел.

Джогингът има ефект върху мозъка като марихуаната!

Не всеки, който изпитва удоволствие, става зависим

При известна група хора обаче се получава пристрастяване към естествената дрога. Не става дума за зависимост към определено вещество, както е при алкохола, никотина, хероина или кокаина, казва експертът. От научна гледна точка става дума за поведенческо пристрастяване.

Човекът се стреми да създава ситуации, при които се отделя това вещество в организма. Не всеки, който изпитва удоволствие от секса, печенето на слънце и спорта, се превръща в маниак. Само някои хора стават зависими. Свързано е с типа личност и с генетичното предразположение. Психолозите ги наричат търсачи на сензации с импулсивно поведение. Тези хора са склонни да се пристрастяват не само към наркотиците и тютюнопушенето, но също така към екстремните спортове и към всичко, което им осигурява силна емоционална тръпка.

6% от хората имат зависимост от интернет

Пристрастяване към интернет и видео игри

Напоследък учените говорят все повече и за пристрастяване към интернет или към видео игри. Смята се, че 0,3 до 0,5 процента от хората, които ползват световната мрежа, страдат от такова пристрастяване. Все още няма общовалидни диагностични заключения. Признаците за пристрастяването към интернет са като при всички поведенчески зависимости. Засегнатите пренебрегват другите сфери на живота, представят се зле в училище или се провалят в работата си.

На тях, както и на зависимите от солариуми, екстремни спортове и секс, може с успех да се помогне чрез психотерапевтични подходи, обобщава Шпанагел.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -