четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно6% от хората имат зависимост от интернет

6% от хората имат зависимост от интернет

Около 6% от населението страда от зависимост от интернет. Това сочат последни проучвания. Процентът варира в зависимост от региона. Например в Северна и Западна Европа тази зависимост е сравнително малко разпространена – тя засяге 2,6% от населението. Затова пък в Близкия Изток пристрастените към глобалната мрежа са 10,9%.

Тази зависимост силно се отразява върху качеството на живот. Експерти от Института по интерактивни медии в Сан Диего, Калифорния, и Медицински институт по виртуална реалност в Брюксел, автори на този анализ, подчертават, че колкото по-силна е зависимостта, толкова повече страда качеството на живот, пише DNA India.

Забележителното е, че пристрастяването изобщо не е свързано с достъпността на онлайн съдържанието. Наскоро учените доказаха, че зависимостта от фейсбук прилича на алкохолизма и наркоманията. 10% от младежите в наблюдавана група от 292-ма, не можели да контролират посещенията си в социалната мрежа. Те изпитвали силно желание да посетят сайта и се чувствали раздразнени, когато не можели да го направят. Освен това прекарвали във фейсбук все повече и повече време. Интересно е, че тези хора явно по принцип имат склонност към пристрастяване, защото често имали и проблеми с алкохола.

Хората, които са силно зависими от социалната мрежа, не можели да контролират своите емоции. Подобна особеност на индивидуалността в предишни проучвания се свързвала със склонност към наркомании. Изследователите смятат, че Facebook има няколко характеристики, които спомагат за развитието на зависимост, подобна на тази от дрогата. Съобщенията или отчитането на ново съдържание в хронологията на новините се възприема като награда. Невъзможно е да се каже с точност колко често ще има ново съдържание, затова хората влизат в мрежата отново и отново. Това улеснява пристрастяването. Учените са на мнение, че зависимостта от фейсбук трябва официално да бъде призната за поведенческа зависимост.

Източник: DNA India

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -