вторник, 29 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПрост тест предсказва риска от инсулт

Прост тест предсказва риска от инсулт

Прост и нестандартен метод може да предскаже какъв е рискът от инсулт. Установено било, че показателно за здравето е времето, за което човек може да стои на един крак. В изследването на Университета в Киото присъствали 546 мъже и 841 жени. Средната възраст на участниците са били 67 години. Доброволците получили задачата да стоят на един крак с отворени очи, предаде Zee News.

Те трябвало да издържат в тази поза 60 секунди. Оказало се, че при тези, които не могат да стоят на един крак поне 20 секунди, рискът от инсулт и влошено здравословно състояние на мозъка е повишен значително. В мозъка на хората, които не можели да стоят дълго на един крак, били установени леки увреждания на кръвоносните съдове. Те често без осезаеми симптоми, като лакунарен инфаркт или хеморагично импрегниране (кръвоизлив при запазване на структурата на тъканите).

Как да разпознаем инсулта

Такова увреждане обикновено се причинява от поражения по стените на малките кръвоносни съдове в мозъка. Съдовете стават по-малко еластични, което допълнително влошава кръвообращението. Хората, в чиито мозък били установени нарушения, като цяло били по-възрастни, обикновено страдали от високо кръвно налягане.

А каротидната (сънната) им артерия била по-дебела от тази на участниците без мозъчни увреждания. Неспособността да се стои на един крак достатъчно дълго при здравите хора без увреждане на мозъка било свързано с влошаване на когнитивните функции (деменция), гласи другият извод от проучването.

Източник: Zee News

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -