Доматът забавя уголемяването на простатата

PRINT
домат полезен

За доматите отдавна се знае, че носят много ползи за здравето – помагат за предпазването от сърдечно-съдови заболявания, инсулти и рак на простатата. Сега обаче учените откриха още едно тяхно достойнство. Оказва се, че ликопенът в тях – антиоксидант, който придава червения цвят, забавя и свързаното с възрастта уголемяване на простатата. Така редовната консумация на домати всъщност намалява налягането върху пикочния мехур.

Новото проучване е осъществено в Куинсланд, Австралия. То продължило три месеца, а целта е била да проучи ролята на ликопена в комбинация с други естествени съединения. През този период 57 мъже на възраст от 40 до 80 г. получавали хапчета, съдържащи активни съставки. Изследователите установили, че нощните посещения в тоалетната в групата намалели с над 30%, а функцията на пикочния мехур като цяло е значително подобрена.

Отделно проучване, представено от университета Кеймбридж в Американската асоциация на кардиолозите, разкрива, че ликопенът подобрява гъвкавостта на кръвоносните съдове и намалява втвърдяването на артериите. Йън Уилкинсон, директор на звеното за клинични изпитания на университета, смята, че субстанцията може също да намали риска от рак на простатата и да забави прогресирането на заболяването при мъжете, които вече са диагностицирани с него. Според него се трупат все повече доказателства, че синтетичната версия на ликопен, която се продава като хранителна добавка в Англия, носи дори повече ползи, защото е по-лесно се абсорбира от тялото. Ликопенът имал подобна химическа структура като лекарства, използвани за лечение на доброкачествено уголемяване на простатата. Според учените това може да е причината за ефекта при хиперплазията на жлезата.

Друго наскоро публикувано проучване в Чикаго пък показва, че полезни протеини в клетките на простатата укрепват при контакт с ликопен. 

Свързани теми: Доматеният сок е по-добър от енергийните напитки

7 суперхрани за хората над 40 г.

Пицата помага срещу рака на простатата

АПРИЛ: Кога се налага операция на уголемена простата

Седем са генетичните рискови фактори за рака на простатата

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Доматът забавя уголемяването на простатата беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *