петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеДоматът забавя уголемяването на простатата

Доматът забавя уголемяването на простатата

За доматите отдавна се знае, че носят много ползи за здравето – помагат за предпазването от сърдечно-съдови заболявания, инсулти и рак на простатата. Сега обаче учените откриха още едно тяхно достойнство. Оказва се, че ликопенът в тях – антиоксидант, който придава червения цвят, забавя и свързаното с възрастта уголемяване на простатата. Така редовната консумация на домати всъщност намалява налягането върху пикочния мехур.

Новото проучване е осъществено в Куинсланд, Австралия. То продължило три месеца, а целта е била да проучи ролята на ликопена в комбинация с други естествени съединения. През този период 57 мъже на възраст от 40 до 80 г. получавали хапчета, съдържащи активни съставки. Изследователите установили, че нощните посещения в тоалетната в групата намалели с над 30%, а функцията на пикочния мехур като цяло е значително подобрена.

Отделно проучване, представено от университета Кеймбридж в Американската асоциация на кардиолозите, разкрива, че ликопенът подобрява гъвкавостта на кръвоносните съдове и намалява втвърдяването на артериите. Йън Уилкинсон, директор на звеното за клинични изпитания на университета, смята, че субстанцията може също да намали риска от рак на простатата и да забави прогресирането на заболяването при мъжете, които вече са диагностицирани с него. Според него се трупат все повече доказателства, че синтетичната версия на ликопен, която се продава като хранителна добавка в Англия, носи дори повече ползи, защото е по-лесно се абсорбира от тялото. Ликопенът имал подобна химическа структура като лекарства, използвани за лечение на доброкачествено уголемяване на простатата. Според учените това може да е причината за ефекта при хиперплазията на жлезата.

Друго наскоро публикувано проучване в Чикаго пък показва, че полезни протеини в клетките на простатата укрепват при контакт с ликопен. 

Свързани теми: Доматеният сок е по-добър от енергийните напитки

7 суперхрани за хората над 40 г.

Пицата помага срещу рака на простатата

АПРИЛ: Кога се налага операция на уголемена простата

Седем са генетичните рискови фактори за рака на простатата

СНИМКА: АРХИВ

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -