сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеДоматът забавя уголемяването на простатата

Доматът забавя уголемяването на простатата

За доматите отдавна се знае, че носят много ползи за здравето – помагат за предпазването от сърдечно-съдови заболявания, инсулти и рак на простатата. Сега обаче учените откриха още едно тяхно достойнство. Оказва се, че ликопенът в тях – антиоксидант, който придава червения цвят, забавя и свързаното с възрастта уголемяване на простатата. Така редовната консумация на домати всъщност намалява налягането върху пикочния мехур.

Ролята на ликопен в комбинация с други естествени съединения

Новото проучване е осъществено в Куинсланд, Австралия. То продължило три месеца, а целта е била да проучи ролята на ликопена в комбинация с други естествени съединения. През този период 57 мъже на възраст от 40 до 80 г. получавали хапчета, съдържащи активни съставки. Изследователите установили, че нощните посещения в тоалетната в групата намалели с над 30%, а функцията на пикочния мехур като цяло е значително подобрена.

Отделно проучване, представено от университета Кеймбридж в Американската асоциация на кардиолозите, разкрива, че ликопенът подобрява гъвкавостта на кръвоносните съдове и намалява втвърдяването на артериите.

Йън Уилкинсон, директор на звеното за клинични изпитания на университета, смята, че субстанцията може също да намали риска от рак на простатата и да забави прогресирането на заболяването при мъжете, които вече са диагностицирани с него.

Синтетичната версия на ликопен се абсорбира по-лесно от тялото

Според него се трупат все повече доказателства, че синтетичната версия на ликопен, която се продава като хранителна добавка в Англия, носи дори повече ползи, защото е по-лесно се абсорбира от тялото. Ликопенът имал подобна химическа структура като лекарства, използвани за лечение на доброкачествено уголемяване на простатата. Според учените това може да е причината за ефекта при хиперплазията на жлезата.

Друго наскоро публикувано проучване в Чикаго пък показва, че полезни протеини в клетките на простатата укрепват при контакт с ликопен. 

Свързани теми: Доматеният сок е по-добър от енергийните напитки

7 суперхрани за хората над 40 г.

Пицата помага срещу рака на простатата

Кога се налага операция на уголемена простата

Седем са генетичните рискови фактори за рака на простатата

Image by stockking on Freepik

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -