четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДоматеният сок е по-добър от енергийните напитки

Доматеният сок е по-добър от енергийните напитки

Доматеният сок е прекрасен заместител на енергийните напитки, която при това не съдържа никакви вредни добавки. Червеният зеленчук съдържа вещества, които помагат на мускулите да се възстановят след силно натоварване.

Експерти от Гърция изяснили, че доматеният сок е по-полезен и ефективен за възстановяване след интензивни упражнения от енергийните напитки. Той позволявал на мускулите не само бързо да се върнат към нормалното си състояние след усилие, но помага също за нормализиране на нивата на кръвната захар. Изводите си учените правят, след като наблюдават 15 спортисти в продължение на два месеца. Те анализирали някои ключови показатели преди тренировката, по време на нея и след това. Девет души от групата пиели доматен сок, а шест се освежавали с енергийни напитки. Така станало ясно, че в първата група са отбелязани по-бързи темпове на възстановяване на мускулите и стабилизира нивата на кръвната захар, отколкото с напитките от кенчета.

Тайната за успеха с доматения сок е веществото ликопен, което те съдържат. Той придава характерния червен цвят на зеленчука и е антиоксидант. Науката пък е доказала многобройните ползи от антиоксидантите – те пазят от рак, сърдечносъдови и други заболявания. Доматът неизменно присъства и в богатата на плодове и зеленчуци Средиземноморската диета, която осигурява по-голяма продължителност на живота.

В хода на последното проучване се изяснило, че нездравословни нива на ферментите и протеините, които отслабват мускулите след тренировка, бързо се връщали към нормалните си нива в онези атлети, които пият доматен сок след тренировка. Сокът от домати помага на хората с повишени нива на вредните протеини да се чувстват наистина добре само след два месеца, твърдят още гръцките учени.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -