Червените чушки – отлично средство срещу образуване на тромби

PRINT
чушки червени зелени

В червените чушки антиоксидантите са в пъти повече отколкото от зелените.  Витамин С в червените пиперки е повече отколкото дори в портокала, смятан от много хора, че е с най-богато съдържание. Чушките съдържат и доста витамин Е – друг признат антиоксидант. Ако човек яде такива чушки поне 3 пъти седмично през лятото и 2 пъти през зимата, си осигурява задоволителна защита срещу освобождаването на свободни радикали в тялото.

В по-големи количества, отколкото в зелените чушки, е и съдържанието на капсаицин – вещество, което укрепва имунната система. То има добър ефект в борбата на организма срещу болестотворните бактерии. В същото време е идеално средство за профилактика на стомашно-чревните проблеми и силен помощник при лечението на възпаления на стомашната лигавица. Обикновено капсацинът се свързва с пикантните чушки. Това е напълно вярно, но полезното вещество се съдържа (в по-малки количества) и в нелютите сладки пиперки.

Комбинацията с домати пази още по-добре от кръвни съсиреци

домат полезенТози традиционен зеленчук е неподозирано добро средство за профилактика на тромбозите. Хората, които са склонни към образуване на кръвни съсиреци, ще намалят риска с редовно включване на чушките в менюто.

Този антитромбозен ефект се усилва, когато чушките се комбинират с домати.

Чушките са нискокалорични – 20 ккал в 100 г, а в същото време много полезни и затова се предпочитат и от хората, които искат да отслабнат. Подходящи са и при инсулинова резистентност и диабет, както и при атеросклероза и деменции.

Чисти токсините, пази от пигментни петна по кожата

здравословна диетаС комплекса си от антиоксиданти зеленчукът има и мек детоксикиращ ефект. Те намаляват и образуването на пигментни петна по кожата. Високото съдържанието на витамин В6 спомага за преработката на белтъчините, което трябва да се знае от хората, които ядат повече животински продукти и особено сирене. Не е случайно, че в традиционната ни кухня има ястие като пълнена със сирене чушка.

Вещества в чушките спомагат и за образуването на витамин В12. С една нормална порция – около 200 г чушки, човек приема над 7 г баластни вещества, които са много важни за добрия транзит на храната и своевременното изхвърляне на отпадъчните вещества.

При печенето чушките губят голяма част от витамин С, защото той е термолабилен. Но и печени, чушките си остават полезни. Най-вече в комбинация с домати и лук. Принципно винаги препоръчвам зеленчуците и плодовете сурови, но ако се сравняват със сродни видове консервирани храни – кетчуп и българската лютеница, за предпочитане е лютеницата. Тя е 50 пъти по-полезна от кетчупа.

Д-р Емил Илиев, специалист по кожни и венерически болести в МЦ „Еди“ София

[Общо: 5    Средно: 3.4/5]
Червените чушки – отлично средство срещу образуване на тромби беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *