събота, 3 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо само някои получават имунитет срещу COVID-19?

Защо само някои получават имунитет срещу COVID-19?

Само пациенти с много силна имунна система, които са минали през по-тежка форма на COVID-19, успяват да образуват антитела срещу новия коронавирус, което им дава продължителен имунитет. Това заяви професорът по биология Анча Баранова от Университета “Джордж Мейсън”. За съжаление не всички, които са имали изразени симптоми като висока температура, силна кашлица и пневмония успяват да образуват антитела срещу вируса.

Образуването на антитела зависи от силата на имунния отговор. Той е различен при отделните хора. Интересното е, че около 40% от населението има по-скоро слаб имунитет. Изводите са базирани на проучвания на китайския учен Фам Ву от Шанхайския медицински център. Той е провел изследвания на антителата и други параметри на имунния отговор при 171 излекувани от коронавируса.

Шокиращата истина за COVID-19: Вирусът кара кръвта да се съсирва, прави тромби!

Интерферони и антивирусни агенти борят COVID-19

При много от пациентите организмът отделя интерферони (вещества, които се борят с инфекцията), антивирусни агенти, отделяни в организма, помагат за преодоляване на инфекцията при тази група пациенти. Така при тях не се стига до траен имунитет, защото антитела не се произвеждат. Ясно е, че организмът на различните хора има различна реакция към причинителите на инфекции, допълва проф. Баранова. Към момента учените още не могат да кажат предварително дали у даден човек ще се образуват антитела или не.

Обратими ли са уврежданията на белия дроб от коронавируса?

В кръвната плазма на хора с мощна имунна система обаче се откриват достатъчно антитела, което позволява тя да бъде използвана при терапията на други болни. Преди това плазмата минава през процес на обработка и пречистване.

Придобитият имунитет може да отслабне след около месец

Проф. Баранова допълва, че дори хората, които са успели да образуват антитела, не са предпазени завинаги от нова инфекция. При някои от тях след около месец защитата започва да отслабва, което увеличава риска от повторна инфекция при тази група пациенти. Друг интересен момент е, че най-силният имунен отговор се открива при възрастни, преболедували тежка форма на COVID-19 и оздравели след това.

Източник: https://www.mbs.news/c/2020/05/who-will-be-immune-to-corona-biologist-reveals-details.html

Какво се прави, ако човек не образува антитела от ваксина?

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -