петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво се прави, ако човек не образува антитела от ваксина?

Какво се прави, ако човек не образува антитела от ваксина?

Ваксиниран, не означава защитен на 100%. Има един малък процент хора, които не отговарят на ваксините и не образуват антитела, обясни доц. Андрей Галев, началник на центъра по превантивна медицина във ВМА.

Правилно е след поставянето на ваксината да се направи изследване и да се провери за наличието на антитела. Това се прави често при ваксината срещу хепатит В, особено ако става дума за медицински персонал, който работи рискови биологични продукти. Затова е важно да се знае дали тези хора са защитени.

Средно около 10% от хората не образуват антитела. Хубавото е, че когато ваксината се сложи в по-ранна възраст, на практика всички деца – 100%, образуват антитела. Само при по-възрастните има риск да не се получи. Сред тези, които не могат да образуват антитела на първо място са пушачите, а също и хората, които пият повече алкохол. При новата ваксина срещу рака на маточната шийка няма как да не се изработят антитела, защото тя се слага при съвсем млади момичета, пълни доц. Галев.

Разбирам скептицизма на някои родители, но те няма защо да се притесняват по отношение общия брой на имунизациите в детска възраст и влиянието им върху организма, поясни доц. Галев. Още на следващия ден след раждането си детето започва да се среща с антигени (части от вируса, които могат да провокират имунен отговор) – чрез кърмата, на пода, когато започва да лази. Така се стимулират защитните сили. Ваксините действат по същия начин, освен това някои от тях са комбинирани. Едната например е срещу заушка, морбили и рубеола, каза още лекарят.

Има ли значение теглото на човека за дозата на ваксината?

„Не е необходимо човек да си поставя нещо, от което няма нужда. Има ваксини, които са за деца, и такива, предназначени за възрастни“, каза доц. Галев. Производителите са съобразили тази разлика и са направили различни готови препарати.

Например при новата интрадермална ваксина срещ грип дозата за възрастни е с два пъти по-малко антигени, но те са достатъчно за изработването на антитела. Това са новите технологии.

Вероятно повечето бъдещи ваксини ще бъдат интрадермални (поставят се подкожно), защото кожата е много по-имуногенен орган от мускулите. Всичко това е описано в опаковката, затова не е необходимо един възрастен, който тежи 90 кг, да си слага 30 ваксини от тези, които се дават на 3 кг бебета.

Свързани теми: Изтощават ли ваксините детския организъм?

Какви са страничните ефекти от ваксините

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -