неделя, 1 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо получавам петна по кожата, въпреки че се мажа с крем?

Защо получавам петна по кожата, въпреки че се мажа с крем?

Пигментни петна по лицето се появяват във връзка с хормонални промени, бременност, някои козметични средства или лекарства. Особено изразени са при жени с по-мургава кожа. Представляват неприятен козметичен проблем.

Препоръчва се хормонално изследване

Преди да се започне лечението, трябва да се премахнат всички провокиращи фактори. Препоръчва с да се направи хормонално изследване и да се спре приемът на лекарства като противозачатъчни, тетрациклинови антибиотици и др. Много важно е подробно да се преразгледат всички козметични средства, които ползва пациентката.

Част от кремовете, лосионите, гримовете може да усилят чувствителността на кожата към слънцето и по този механизъм да провокират появата на кафяви петна по лицето. Значение има и фотозащитата – не само трябва да се използва най-високият фактор за защита от ултравиолетови В-лъчи, но препаратът трябва задължително да има и защита срещу А-лъчите.

UVA лъчите провокират появата на пигментни петна

Ултравиолетовите А-лъчи също са отговорни за появата на пигментни петна. Те преминават през стъклата, така че не забравяйте, когато пътувате да нанесете стриктно фотозащитния си крем. Още едно правило често се пренебрегва – фотозащитата се нанася на всеки два часа, ако сте още на слънце!

Освен високия фактор, фотозащитният крем трябва да бъде и в достатъчно количество и подходящ за определения тип кожа – суха, мазна, смесена, чувствителна, детска.

При вече появили се петна поведението трябва да бъде различно. В тези случаи трябва допълнително да се използва подходящ избелващ крем. Добре е да се посъветвате с дерматолог при избора на този продукт. Медицинската козметика срещу петна е с различен състав, концентрация на избелващите вещества и т.н. Има и високоспециализирани препарати, съдържащи хидрохинон, но те се прилагат под лекарски контрол и за определен период от време.

Избелващи процедури в студените месеци

През есента и зимата към лечението се добавят и различни избелващи процедури. Най-разпространените са химически пилинг и лазерни процедури, но при тях резултатът също не е мигновен. За съжаление, няма магическо средство, с което петната да изчезват веднага. Терапията отнема няколко месеца В повечето случаи първия месец очакваме само леко изсветляване, а едва в края на втория месец се вижда добър резултат.

Успехът на лечението зависи от много фактори – кожния фототип, активната съставка на препарата, съчетаването с други козметични процедури. Има огромно значение и разположението на пигмента в кожата -дълбоко разположените пигментни частици в дермата трудно се поддават на лечение и задоволителният резултат отнема много време.

доц. Жана КазанджиеваДоц. Жана Казанджиева от Катедра Дерматология и венерология на Медицинския Университет, София

Свързани теми: Кое причинява пигментните петна?

Кожата на лицето издава много болести

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -