сряда, 30 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМорбили плъзна из София, рискът от зараза е голям

Морбили плъзна из София, рискът от зараза е голям

Морбили плъзна отново в София,рискът от заразяване е много голям, съобщи д-р Ангел Кунчев, специалист по епидемиология и главен здравен инспектор в МЗ. Инфекцията, която погуби 24 души при последната голяма епидемия през 2010 г., е внесена от Германия. Проблемът е, че не можем да издирим точно всички преносители на вируса – това са хора без адресна регистрация и осигуровки, те нямат джипи, поясни д-р Кунчев.

Човекът, донесъл морбили в столицата, е работил в Германия. Заразява се от туркиня, с която живее на семейни начала. Връщайки с в България, той предава вируса на 4 деца, двама възрастни роднини и дори на съсед, с когото се разминават за една минута във входа на блока. Семейството на вносителя на заразата се издържа, като продава нелегално цигари на пазара. Това означава, че всеки който е минал покрай тях, е твърде вероятно да се е заразил и от своя страна предава вируса на други хора.

Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване, посочи д-р Кунчев. Човек може да прихване вируса дори ако само мине през същото помещение, където е пребивавал болен. Затова здравната инспекция в София вече е вдигната на крак. Издирени са 1300 неваксинирани деца. Само преди седмица здравното министерство започна спешна кампания за имунизация срещу морбили на групи, които не са получили ваксината.

Новите огнища на морбили в страната са на 5-6 места – освен столицата засегнати са Благоевград, Разград, Сливен, Ямбол и Бургас. Известни са вече 13 случая, а в София вирусът вече е в обръщение и няма как да го спрем, каза още д-р Кунчев. Епидемиолозите припомнят 2010 г., когато през лятото 250 000 българи се разболяха от морбили, имаше и 24 смъртни случая. Причината за епидемията, каквато не е имало от десетилетия, е, че големи ромски общности не бяха ваксинирани. Принудени сме с мобилни кабинети да обикаляме ромските махали и от къща на къща да издирваме кои не са ваксинирани, обясни д-р Кунчев.

На фона на новата заплаха от епидемия сред хората се разпространява фалшива заповед на Министерството на здравеопазването. В нея се казва, че задължителните имунизации се отменят. Антиваксиналните движения у нас напоследък са доста активни, посочи още д-р Кунчев. В някои градове от страната по местните радиостанции се рзапространяват платени съобщения с неверни твърдения, че ваксините убиват или водят до тежки увреждания. Подобни внушения прави и листовка, която се разпространява по училищата. Експертът посочи още един пример – в обръщение е декларация, която се предоставя на родителите, с която те могат да забранят поставянето на ваксини на децата си, да им се правят профилактични прегледи, да им се взема кръв и урина за изследвания, а също и консултации с психолог без присъствието на родителите. Ако става дума само за това, да не се прави нищо на децата без съгласието на майките, това е в реда на нещата, това е предвидено и по закон, коментира д-р Кунчев. Много хора обаче подписвали, че се отказвали изобщо.

СНИМКА: АРХИВ

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -