петък, 14 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗаразен ли е ечемикът на окото

Заразен ли е ечемикът на окото

Ечемикът на окото е болезнен и много неприятен. Заразен ли е обаче той? Принципно да, тъй като се причинява от бактериална инфекция, пише д-р Хубертус Глазер. Основната опасност е за самия пациент – има опасност инфекцията да се разпространи към съседни структури на лицето му, например в очната кухина. По тази причина не е добре ечемикът да се пипа.
За околните обаче опасността от зараза е сравнително ниска за разлика от инфекциозния конюнктивит. Затова не е нужно болното дете да се спира от градина или училище например.

Какви са симптомите на ечемика на окото?

Отличителното е възпалителна подутина със зачервяване на външния или вътрешния клепач. Обикновено боли доста. При външния ечемик се развива едно централно място с нагнояване, което се пука само и така се върви към излекуване. Това обаче не се случва винаги.

При вътрешния ечемик натрупването на гной може да причини от вътрешната страна на клепача твърдо белезникаво възелче, което дразни и създава усещане за чуждо тяло в окото или за възпаление на котюнктивата. Лечението може да се проточи с месеци.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ечемикът на окото най-често е стафилококова инфекция 
Лазер коригира късогледство, ако диоптърът не е нараствал от 1 г. 
Възпалението на роговицата се причинява от бактерии и вируси 
Вредно ли е носенето на лещи в продължение на години? 

Като допълнителен симптом може да се наблюдава отичане на лимфен възел в областта на ушната мида. Ако инфекцията се разпространява, възможни признаци са нарастващ оток, също и към съседната тъкан, температура и болка в очната ябълка. В такива случаи непременно потърсете очен лекар.

Лечението на ечемика

В много случаи изобщо не се налага лечение на ечемика, тъй като той се пука след няколко дни и спонтанно отшумява. Ако не се случи, в никакъв случай не се опитвайте да го спукате с пръсти. При необходимост очният лекар може да го направи. Обикновено не се налага.

Ако лекарят се усъмни, че ечемикът на окото ще се самоизлекува, може да предпише антибиотичен крем за очи (например гентамицин или канамицин) или капки. Сухи топли компреси, нагряване с инфрачервена лампа или престой на слънце подкрепят процеса на излекуване.

Източник: navigator-medizin.de

Свързани публикации

1 коментар

  1. Нужно е само да си купите унгвентът Тобрадекс. В момента в който усетите, че ще ви се появи ечемик, нанасяте от него една тънка лентичка във вътрешността на долният клепач, след което затваряте окото и размазвате унгвента с въртеливи движения на окото докато е затворен клепачът, поне 1-2 минути. Прави се вечер преди лягане и на сутринта след като се събудите ечемикът го няма. Разбира се ако го усетите още в самото начало. Но не забравяйте преди да сложите унгвента да си направите тоалет на очите. Успех!

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -