вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниКафето сваля риска ракът на дебелото черво да се върне

Кафето сваля риска ракът на дебелото черво да се върне

За ползите от умерената консумация на кафе се знае доста и въпреки това учените не спират да откриват нови любопитни данни за ободряващата тъмна напитка. Най-новото проучване показва, че пациенти с рак на дебелото черво, които пият около 4 чаши дневно кафе, могат да намалят риска от рецидив на болестта. Пациенти, които са се подложили на терапия в трети стадий на болестта и пият 4 или повече чаши кафе, имат много по-малък риск ракът да се завърне, става ясно от публикация в Journal of Clinical Oncology. По-точно рискът пада с цели 42% в сравнение с пациентите, които изобщо не пиели кафе. Също така рискът да умре от рак или друга болест намалява с 33%. При пациентите, при които дневната консумация е 2-3 чаши, се забелязва малко по-малък ефект.

При пациентите, които изобщо не пиели кафе, не се наблюдавало подобрение. Според д-р Чарлс Фукс, автор на проучването, вероятността от рецидив при рака на дебелото черво в трети стадий е 35%. Обикновено пациентите се разболявали в рамките на 5 г. след терапията.

Защитният механизъм не е изяснен

Според учените положителният ефект на кафето със сигурност идва от кофеина. Все пак учените не са изяснили точния механизъм, по който това се случва, поради което е необходимо да се направят допълнителни проучвания.

Според една теория приемът на кофеин прави организма по-чувствителен към инсулина и намалява нуждата организмът да произвежда допълнителни количества от хормона. Това би могло да допринася за намаляването на възпаленията, които са рисков фактор за диабет и рак. Други проучвания категорично сочат, че кафето пази от рак на гърдата след менопаузата, от меланом, рак на черния дроб и напредването на рака на простатата.

Източник: Welt.de

Предишна публикация
Следваща публикация
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -