понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСълзите наистина ни карат да се чувстваме по-добре

Сълзите наистина ни карат да се чувстваме по-добре

Сълзите наистина ни карат да се почувстваме по-добре! Това доказа проучване на Университета Тилбург. 60 мъже и жени наблюдавали два тъжни филма. Преди и след като приключила прожекцията участниците били попитани как се чувстват. През цялото време те били наблюдавани кога в очите им се появяват сълзи, пише Daily Mail.

60% от участниците плакали, докато гледали първия филм. На втория филм над 45% не можели да сдържат сълзите си. Жените плачели по-често от мъжете. Доброволците, които не плакали, след филма се чувствали по същия начин, както и преди него. Ронещите сълзи се чувствали по-тъжни след филма. Когато след 20 минути връщали обичайното си настроение обаче, те се чувствали по-добре, отколкото преди гледането.

Според учените настроението се подобрява, тъй като плачът в мозъка стимулира производството на хормона окситоцин. Възможно е обаче филмите да са успели да разстроят много доброволците и после те да са положили усилия, за да се развеселят. Все пак учените вярват, че именно сълзите подобряват настроението на хората по-късно след филмите.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -