понеделник, 29 май, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВодят ли шарките до безплодие?

Водят ли шарките до безплодие?

Шарките – морбили, рубеола, варицела, обикновено разболяват деца или млади хора, които  нямат изграден имунитет към тях. Затова мнозина се интересуват от въпроса, дали някоя от тези инфекции не води до проблеми със зачеването или как влияят на бременните. Отговор на тези и други важни въпроси дава проф. Мира Кожухарова, епидемиолог. 

Нито една от шарките не води до безплодие както при жените, така и при мъжете. Причинителите на тези инфекциозни болести не засягат репродуктивните способности на човека. Възможно е обаче да възникнат проблеми за конкретна бременност, в случай че жената се разболее от рубеола, морбили или варицела.

Видове шарки – как се лекуват и кои са най-опасни

Рубеола при бременни крие риск от аборт или вродени дефекти

Рубеолата има най-голямо значение като потенциална опасност за бременната и нейното дете. Инфекцията по време на бременност крие висок риск от аборт, мъртво раждане или раждане на дете с вродени дефекти, известни като синдром на вродена рубеола.

Вродената рубеола засяга важни органи и системи на плода и се проявява с:

  • увреждания на очите като вродена катаракта;
  • възпаление на ретината;
  • значително намаляване на обема на очната ябълка;
  • глухота;
  • вроден порок на сърцето;
  • тежки увреждания като микроцефалия (намален обем на черепа, ограничаващ развитието на главния мозък);
  • умствена изостаналост.

Степента на проявление на тези увреждания зависи от срока на бременността, в който се е заразила жената. Най-висок риск (усложнения при 60% от новородените) съществува през първите 3-4 седмици на бременността. След третия месец опасността за плода съществено намалява. Заболяване на бременната след петия месец рядко може да доведе до увреждане на новороденото.

Кой е в риск да се разболее от морбили

Морбили и бременност

При бременните жени има повишен риск от тежко протичане и усложнения при морбили. Особено сериозно може да бъде засегната дихателната система – от тежка пневмония до дихателна недостатъчност, която може да доведе до смърт. Възможно е и преминаване на вируса през плацентата и макар това да не води до възникването на вродени дефекти у плода, съществува опасност от преждевременно раждане или аборт в по-ранните месеци.

Как се възстановява имунитет след варицела?

Варицела и здравето на нероденото бебе

При варицелата също са характерни по-тежки форми на заболяването при бременни и при новородени. Възможно е новороденото да прекара много тежка форма на варицела, ако родилката се е разболяла непосредствено преди или веднага след раждането. При инфекция през първите 3 месеца на бременността е възможна вътреутробна инфекция, свързана с риск от т.нар. варицелна ембриопатия. Проявява се като дефекти на крайниците, увреждане на очите, нервната система и кожата на детето.

Може ли ваксиниран в детството да се разболее на стари години, ако внучето му боледува?

хормонални проблемиРодените в началния период на въвеждането на имунизация срещу морбили сега са на възраст между 49 и 58 години. Ваксината срещу морбили е включена в имунизационния календар на България през 1969 г., като между 1969 г. и 1971 г. е провеждана масова еднократна имунизация за всички небоболедуващи деца на възраст от 1 до 8 години, т.е. родените в периода 1961-1970 г. са подлежали на имунизация и е вероятно да са получили една доза морбилна ваксина.

Възможно е обаче част от тях да са били пропуснати по време на началните кампании за масова имунизация и реимунизация и да нямат нито една доза, следователно да не са предпазени от заболяване.

Само една доза ваксина за морбили пази на 95%

ваксини имунизацияЗа останалите, получили само една доза ваксина срещу морбили, трябва да се има предвид, че тя осигурява изработването на предпазни антитела при 95% – 98% от имунизираните. При около 2-5% може да е липсвал адекватен имунен отговор. Причина за това може да бъде наличието на пасивни антитела от майката, други биологични фактори или увредена ваксина.

Такива хора е възможно да се заразят (например от внучето си, което не е ваксинирано) и да се разболеят от морбили и в по-късна възраст. Епидемиологичните проучвания, проведени в продължение на много години, показват, че възникването на заболяване при ваксинирани е възможно, но толкова рядко, че няма епидемиологично значение.

Втората доза осигурява дълготраен имунитет срещу морбили

Прилагането на втора доза ваксина осигурява дълготраен имунитет при повече от 99% от хората, което се потвърждава и от лабораторните данни за наличен имунитет срещу морбили.

Затова през 1983 г. в имунизационния календар на страната са включени вече 2 приема на морбилна ваксина, като от 1993 г. за първи прием (на възраст от 13-ия месец след раждането) се въвежда комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, а от 2001 г. същата ваксина се прилага и за втория прием (на 12-годишна възраст).

Какви са страничните ефекти от ваксините

Ваксината за рубеола първо е била само за момичета

Ваксинацията срещу другата шарка – рубеола, е въведена в България по-късно и първоначално е предназначена само за момичета, поради което мъжете, родени до 1991 г., имат имунитет само ако са преболедували, т.е. тези, които не са боледували в детството си, е възможно да се заразят от рубеола и в по-късна възраст.

През периода 1988-1991 г. първоначално се цели обхващане с моноваксина само на момичетата на възраст 16-18 г. и 15-13 г. След 1992 г. всички деца (момичета и момчета), навършили 13-месечна възраст, подлежат на имунизация с триваксина морбили- паротит-рубеола, като при момичетата на 12 години се прилага и една доза монорубеолна ваксина.

От 2001 г. в имунизационния календар са включени две дози триваксина морбили-паротит-рубеола, които се прилагат на всички деца след навършването на 13 месеца и 12 години. Ваксината срещу рубеола се отличава с много висока ефективност, която се изразява в осигуряването на трайна, вероятно пожизнена защита при над 98% от ваксинираните.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -