петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеУхото е свързано с равновесието

Ухото е свързано с равновесието

Ухото е орган с изключително сложна структура. Бих казал, много по- сложна, отколкото е функционалната полза за организма от него. Вярно е, че в себе си съчетава две важни функции (слухова и равновесна). За равновесната рядко се замисляме, приемаме я за даденост. Тя се осъществява с помощта на много нервни връзки на ухото, с очните мускули, мускулния тонус и други различни нервни ядра и сплетения.

Тази анатомична сложност изисква богато и разнообразно кръвоснабдяване. Външното ухо (ушна мида и канал) се кръвоснабдява от външната сънна артерия. Средното ухо (тъпанче, слухови костици, тъпанчева кухина и евстахиева тръба) се кръвоснабдяват от клончета от външната и вътрешната сънна артерия. А вътрешното ухо – главно от лабиринтната артерия, която се отделя от базиларната, за задната част на мозъка.

Замайване и „потъване“ в легнало положение налагат преглед

Тя има съществено значение за оплакването „чувам си пулса“. Обикновено този симптом се появява при възрастни хора, когато хрущялните плочки между прешлените се износят, получават се дразнения на околните нерви от шийните сплетения при промяна на позицията на главата. Оттам се променят просветът на лабиринтната артерия и локалното артериално налягане, като болният си чува пулса. Някои казват, че като легнат вечер на лявото ухо, усещат пулса си. Други получават този симптом при лежане по гръб. При някои чуването на пулса се съчетава с потъване и замайване.

Такива оплаквания следва да се споделят с невролог и отоневролог, да се направят някои изследвания и да се намери подходяща схема за лечение. Промяната на позицията на главата много често води до изчезване на оплакванията. Но пациентите с простия симптом „чувам си пулса“ трябва да знаят, че той може да е свързан със сериозни заболявания – артериална хипертония, сърдечносъдови проблеми, шийна – остеохондроза, и затова уточняването му в детайли не е излишно.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации

2 коментара

  1. Органът на слуха и равновесието, наречен още ухо, представлява сложно анатомично образувание, което възприема звуковите вълни и ги трансформира в нервни импулси, достигащи по сложни нервни пътища до слуховото поле на крайния мозък

  2. Здравейте. След операция на спукано тъпанче, нормално ли е да си чувам пулса в ухото? На какво може да се дължи това?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -