неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТочно деца на майки, отказали ваксини, се оказват с аутизъм

Точно деца на майки, отказали ваксини, се оказват с аутизъм

Трябва ли да се имунизират недоносените и кога? Този въпрос вълнува повечето майки, които раждат преди термина. Има няколко основни страхове у родителите, споделя д-р Валентина Гергинова, началник на отделението по неонатология в МБАЛ „Вита“, София.

Много често в училищата за бъдещи родители и в отделението майките отказвали първите ваксини с довода, че ще ги направят по-късно. Казват, че имунната система на новородените била незряла, не се знаело как те ще ги понесат. Мога да уверя, че голям процент от майките, които раждат при нас и после се наблюдават в детския кабинет на МБАЛ „Вита“, впоследствие се убеждават в ползата от ваксините и в крайна сметка ги поставят на децата си, допълва д-р Гергинова.

Вижте още: Проф. Слънчева: Ваксините при недоносени не бива да се пропускат

Теглото и гестационната възраст не са противопоказание за провеждане на имунизация в родилния дом. Това се подкрепя категорично от съвременните научни схващания в световен мащаб. Доказателства има в многобройни изследвания за имунитета на недоносените, като се анализира и поносимостта на ваксините. Това се отнася особено до първите задължителни, които са предвидени в имунизационния календар. „Определящо е клиничното състояние на недоносените. Счита се, че ако едно дете е с тегло над 2 кг и в стабилно клинично състояние, не е необходимо да се изчаква коригираната възраст, за да се прилагат обичайните ваксини. На останалите деца с тегло под 1,5 кг и преди 29-а гестационна седмица, се изчаква настъпването на т. нар. коригирана възраст“, пояснява неонатологът.

Какво представлява коригираната възраст?

Това е възрастта от очаквания термин на раждане, от който се изчисляват два месеца и тогава се прилагат първите ваксини. Личните лекари и педиатрите знаят как се изчислява тя и се съобразяват с нея.

Въпреки незрелия имунитет при недоносените настъпва много добре индуциран имунен отговор. Както при доносените, така и при недоносените деца има много добра съвместимост между прилаганите ваксини. Не е проблем прилагането на две или повече ваксини. Все пак ако родителите се притесняват много, не е проблем да се разделят апликациите на две, казва още д-р Гергинова. Допълва, че в САЩ на децата се слагат два пъти повече ваксини, отколкото в България.

Добре е родителите да знаят, че когато ваксините се правят поотделно, те „натоварват“ два пъти повече имунната система, допълва тя. Първите ваксини в родилния дом са БЦЖ и за хепатит В. За хепатит В няма абсолютно никакви противопоказания за прилагането. В другите големи неонатологични отделения – в Педиатрията и в Майчин дом, тази ваксина се прилага и на деца с ниско тегло. Съображението е тя да може да защити детето при евентуално последващо кръвопреливане.

Ваксината се слага и ако майката е с активна инфекция от хепатит В. По време на бременността тя задължително се изследва за австралийски антиген. Когато майка със скорошна инфекция ражда, задължително на бебето се поставя ваксина срещу хепатит В до втория час след  раждането. Болестта на майката е още по-голям аргумент ваксината да се направи час по-скоро.

Най-големият страх е от мита, че ваксините причиняват аутизъм, споделя д-р Гергинова. Много майки са чели за това в интернет. Всъщност аутизмът е вследствие на съзряването на невроните в нервната система, което не може да бъде прогнозирано при нито едно дете, независимо дали е доносено или не. Патогенезата на аутизма все още се проучва. Всичко е дисфункция в съзряването на невроните и няма нищо общо с ваксините, категорична е д-р Гергинова. Аутизмът при децата има връзка по-скоро с неправилното хранене и вредни влияния на околната среда по време на бременността.

„Работя като педиатър от 30 г. До момента в практиката си не съм срещала нито едно дете с аутизъм след ваксини. Напротив, познавам две майки, които отказаха ваксини за децата си до 2-годишна възраст, а те се оказаха с аутизъм, – разказва специалистът. – Напоследък в болницата идват все повече майки с нотариално заверени декларации. В тях се отказват от ваксините и освен това е описано какво може и какво не може да правим на децата след като се роди в родилния дом. Това трябва да се постави на публично обсъждане. Нямаме право да даваме адаптирано мляко, ваксини, лекарства. Казах на тази майка, че ако детето се влоши, тя самата ще дойде да ме моли да го нахраня и да му включа система. След разговора тя се отказа от претенциите си, напълно промени мнението си по всички въпроси. Моят апел е и към юристите да помислят, преди да дават такива съвети на хората. Лекарите носят отговорност за състоянието на бебето, докато е в болницата“, споделя опита си д-р Гергинова.

Ваксините минават през най-строги тестове и изпитвания преди да се прилагат масово

Ваксините по смисъла на закона са лекарства и като такива минават през изключително строг контрол по целия път от разработването на състава до допускането им на пазара. Доказването на ефективността и безопасността на тези препарати започва с тестове първо върху животни. След това се правят клинични изпитания и при хора, които продължават поне година и половина – две. Има задължителен минимум от пациенти, върху които се тества всяко ново лекарство и едва тогава с научно доказаните резултати от практическите изпитвания се кандидатства за регистрация на всяка нова ваксина. Контролът върху тези препарати се извършва от европейските и световните институции, като Европейската агенция по лекарствата и Федералната агенция по лекарствата в САЩ.

Не е възможно в хода на клиничните изпитвания да бъдат прикрити някакви сериозни странични ефекти. Те биха се проявили много скоро след това в клиничната практика и биха довели до изключително сериозни санкции за фармацевтичната фирма. Това ще доведе до реакция и от страна на пациентите.

Новата ротавирусна ваксина пази бебето от тежка дехидратация

От 1 март 2017 г. има нова имунизация, която се поема от здравната каса. Това е ваксината за ротавируси, която и преди беше налична у нас, но родителите трябваше сами да заплащат стойността й. Тази имунизация се прави с две апликации – на третия и четвъртия месец. Дава се под формата на капки в устата. „Децата я понасят много леко, без странични реакции. Може се прави наред с другите ваксини на същата възраст“, пояснява д-р Гергинова.

Защо е добре да предпазим бебетата от ротавирусите? От тях боледуват предимно малки деца до 2 г., при това доста тежко. По естествен път имунитет се изработва едва след три преболедувания, които обаче може да бъдат доста тежки. Доказано е, че ваксината намалява с 80% хоспитализациите, по-тежките разстройства и дехидратации. Много по-добре е ротавирусите да бъдат избегнати през първите няколко години от живота на малкото, съветва неонатологът.  Освен гастроентерит, те могат да причинят и други инфекции в целия организъм. Бебетата стигат много лесно до дехидратация, която за тях е изключително опасна. Може да се стигне до тежко нарушение на нормалния електролитен баланс, гърчове и тежка мозъчна симптоматика.

Съобщаването на страничните ефекти е достъпно за всеки

За съобщаване на страничните ефекти от различните ваксини отговаря основно лекарят, поставил имунизацията. „Най-често наблюдаваме локално зачервяване, дразнене. Може да се появи и обща отпадналост, температура, която обаче отминава бързо. Ако случайно се вдигне над 38 градуса, насочваме детето към специалист по инфекциозни болести. Аз лично за толкова години практика нямам нито едно дете с менингит, или с някакво тежко усложнение от ваксина. Гаранция за това, да няма странични реакции, е детето да е в добро общо здраве. Грешки стават тогава, когато ваксината се прилага на нездрав терен. Тогава би могло да настъпи наслагване на инфекции. Ако малкото има хрема, висока температура, е редно да се изчака няколко дни“, дава съвет лекарката. Допълва, че всеки може да сигнализира и лично за нежелани странични ефекти – до агенцията по лекарствата, до РЗИ, до здравното министерство.

Много се дискутира въпросът дали имунизациите не трябва да са по желание както е в други европейски страни. Там здравната култура е на друго ниво. Въпреки свободния избор над 90% от населението е обхванато с най-необходимите имунизации. В крайна сметка при прием в учебни заведения се изискват документи за поставени ваксини.

Доверието към лекаря е много важно, за да може майката да приеме съветите му. Проблемът идва от ограниченото време на джипита и педиатри. Те разполагат с 15 минути, в които да прегледат пациента, да обработят административно документацията и едва тогава, ако остане време, да отговарят на въпроси. На всяка майка трябва да се отделя поне по 30 минути, за да й се обяснят предимствата на ваксините и да се отговори на всички въпроси, които я тревожат, категорична е д-р Гергинова.

Какво е колективен имунитет?

Колективният имунитет е феномен, който се наблюдава след масовото прилагане на ваксини по света. Той е в основата на ликвидирането на тежки заболявания като вариолата например. Колективният имунитет означава, че ако много голяма част от населението е имунизирано срещу една тежка инфекциозна болест (най-добре около 90% според епидемиолози), то дори и в тази среда да се появят отделни болни, заразата няма да тръгне и няма да се стигне до епидемия.

Ето един пример. Човек, заразен с морбили, дифтерия или едра шарка, пристига от чужда страна в България. Повечето инфекции се предават по въздушно капков път и то в дните, преди болестта да се прояви с типичните симптоми. Ако такъв болен попадне в среда с неимунизирани, причинителят попада в друг организъм, където намира благоприятна среда за размножаване. В организма на ваксинирания по правило среща веднага адекватен отговор на имунната система, която вече е подготвена. Вирусът не може да се размножава в него. Ваксинираният не може да стане източник на зараза, няма риск той да предаде инфекцията на други, ако самият е бил в контакт с болен човек. Дори ваксиниран да се разболее (ако имунизацията за конкретното заболяване отслабва с времето), той ще изкара много по-леко и без усложнения. Колективният имунитет пази и онази малка група хора, която не може да образува антитела след ваксиниране или е със сериозно заболяване, например имунодефицит.

 

Свързани публикации

7 коментара

 1. Бихте ли ми обяснили при еднояйчни близнаци,как единия е с аутизъм а другия е добре?Ако е от храната и околната среда и двете двца трябва да имат състояние аутизъм!

 2. Това , което твърдите е голяма глупост . Синът ми има всички ваксини от задължителният имунизационен календар , но пак е с Аутизъм . Никой не е успял до този момент да каже , какво отключва това състояние ?

 3. Информацията е леееко подвеждаща.
  Странични ефекти от ваксините има и те са описани в листовките им от самите производители.
  Кои ваксини са тествани върху недоносени деца? Няма официална информация кои, нали?
  Относно колективния имунитет, след като сме на челно място по заболеваемост на туберколаза, а приемът е повече дози от колкото да речем в Англия, как точно работи този колективен имунитет?!
  САЩ имат отганизация, която регистрира и обещетява пострадали от ваксини деца, а у нас, дори няма регистър на увредените деца. Какво всъщност сравняваме?

 4. Коментарът е скрит заради обидни думи! Моля спазвайте добрия тон, когато пишете коментари!

 5. @Теодора, ако някой може да обясни точно как възниква аутизмът, със сигурност ще получи Нобелова награда за това! За момента има само откъслечни данни и предположения – генетични мутации от родителите или влияния по време на бременност, замърсена околна среща, химия в храната, и др. В Токуда преди време гостуваше един американски професор, който каза, че повечето аутисти имат язвички по червата като при болестта на Крон. Като се лекуват червата, се подобряват и психичните симптоми. В сайта БоленЗдрав има и доста други полезни информации за децата аутисти – вижте тук.

 6. @Антония, разбира се, че има проучвания. Освен това прилагането на ваксините при недоносени се наблюдава във всички европейски лечебни заведения. Ето няколко официални научни източници. Ще резюмирам изводите – при недоносени има вероятност да се наблюдават обратими респираторни реакции, което налага те да се наблюдават 2-3 дни след ваксина, те са по-уязвими за инфекции от нормално родените, което прави още по-наложително навременното ваксиниране; възможно е при недоносените имунната защита, която се образува, да е по-нетрайна отколкото при доносените. Ето и три проучвания (в интернет със сигурност има още доста). Все пак ви съветвам да ги обсъждате с медицинско лице, тъй като терминологията в науката има по-специфично значение. Immunogenicity, Safety and Tolerability of Vaccinations in Premature Infants
  Adverse events following vaccination in premature infants
  Immunisation of premature infants

 7. Как не ви е срам?! Вие лекар ли сте?! Как може да замитате факти под килима и да не ги оповестявате. Има тежки реакции от ваксините. Смъртност, уврежданддия. Ама явно за вас, парите не миришат и ви е все тая. Изумена и потресена от нечовешкото отношение, към деца!

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -