сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюРотавирусната ваксина - за и против

Ротавирусната ваксина – за и против

Проф. Майда Тихолова е национален консултант по инфекциозни болести и ръководител на Катедрата по тази специалност. Тя е един от основните застъпници на осигуряването на безплатна ваксина срещу ротавирусите в България. В това интервю тя коментира основните въпроси, които вълнуват родителите. 

Проф. Тихолова, родителите на малки деца се ужасяват от ротавирусните гастроентерити заради асоциациите с холера. Очите на страха ли придават зловещ ореол на тежките остри диарии?

В ранната детска възраст тежкият ротавирусен гастроентерит може да има холероподобно протичане. Правим всичко възможно да не се стига до катастрофален изход, но при някои заболяването протича тежко. Жалко е, при положение че има ваксина, да оставяме деца да боледуват.

Правителството прие Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити, очаквате ли безплатната ваксина да намали заболеваемостта?

Това е много добра стъпка за ограничаване на заболяването. Ротавирусните гастроентерити са най-честата причина за тежка диария при бебета и малки деца. Над 90% от всички деца до края на първата си година се заразяват с вируса. Първото боледуване по правило протича най-тежко и диарията може да доведе до живото застрашаваща дехидратация. В индустриалните страни рядко се допуска това да доведе до смърт, но заболеваемостта е значителна и е свързана с високи разходи. Ваксинацията е единственият начин за предпазване. Чрез препоръчителната, заплатена от държавата, но незадължителна ваксинация на деца от 6-седмична възраст ще се намали общата заболяемост.

Честа ли е инфекцията?

В световен мащаб за 1 г. от остри гастроентернти боледуват над 25 милиона деца и за около 2 милиона в тежко състояние се налага болнично лечение. За съжаление, близо 440 000 са смъртните случаи в изостаналите страни. Ротавирусните гастроентерити са причина за 223 000 хоспитализации, 1,8 милиона амбулаторни посещения и към 7,1 милиона случая на домашно лечение. Лечението е насочено срещу дехидратацията и възстановяването на електролитния баланс, тъй като липсват специфични противовирусни средства за лечение.

Каква е картината у нас?

По данни на Националния център за заразни и паразитни болести от 2011 г. досега годишно се регистрират между 18 и 20 хиляди остри гастроентерити от всякакъв инфекциозен произход. От тях 12% са случаите на ротавирусните гастроентерити, а във възрастта до 5 г. те са 20% от всички.Тези гастроентерити са 49% от всички лабораторно доказани случаи с остро протичащи диарии при болнично лекуваните деца. В мащабно едногодишно проучване, включващо около 700 деца до 5 г., проведено в 30 амбулаторни практики у нас, е доказано, че ротавирусите предизвикват около 25% от общата детска диарийна заболяемост. От всички деца с тежки форми, които са наложили хоспитализация, 80 л> са причинени от ротавируси. По клиничната пътека за остри чревни инфекции с диариен синдром при деца всяка година се дават 9-10 млн. лв.

Какъв е опитът в Европа?

Ротавирусните ваксини се прилагат масово в 21 европейски страни. Ще дам няколко примера. След въвеждането на ваксината в Испания честотата на ротавирусните гастроентерити намалява 2,5 пъти още през първите 2 г. В Белгия след първата година се отчита 81 % намаление на случаите с тежко заболяване, които налагат болнично лечение. Англия също има висок обхват на ваксинация и в резултат на това – 70% спад на заболяванията. За социален ефект и икономическа рентабилност съобщават и Холандия, Германия, Франция. Австрия е чудесен пример за т.нар. колективен ефект от ваксинациите, след като над 80% от бебетата на възраст от 7 седмици до 6 месеца започват да се ваксинират.

Какво означава колективен имунитет?

В конкретния случай това означава, че при децата на възраст между 32 и 60 месеца, които не са обхванати с ваксината, поради това, че са преминали ваксиналната възраст, има спад в честотата на ротавирусните гастроентерити с 22%.

Работи ли ваксината?

За Европа ефективността да предпазва от тежки форми на заболяването е от 68 до 98%. Масовото прилагане на ваксините води и до намаляване на хоспитализациите между 65 и 84%. Според препоръките на СЗО от 2013 г. ротавирусната ваксинация трябва да се предлага на всички здрави бебета в Европа.

Родителите се интересуват и от възможните странични ефекти. Какви са те?

Публикуваните 6 мащабни проучвания в реалната практика и 9 фармакоикономически анализи показват, че ваксината осигурява надеждна защита. Като всеки лекарствен продукт и ротавирусната ваксина има и странични ефекти, но те не са сериозни. В световен мащаб се съобщава за редки случаи на повишаване на температурата, повръщане и умерено протичащи диарийни инциденти за няколко дни след ваксинацията. За България до момента няма нито един регистриран случай за страничен ефект от ваксината.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -