сряда, 4 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЩракане в коляното е първи симптом на артроза

Щракане в коляното е първи симптом на артроза

Артрозата е нелечима, но все пак е добре, когато се открие възможно най-рано. Това може да забави по-нататъшното износване на ставите. Сега учени откриха, че обикновени дейности във всекидневието могат да са ценен сигнал за ранни симптоми на заболяването.

Учени от екипа на Филип Конаган в Университета на Лийдс прегледали медицинските данни на 4500 човека. Някои от тях вече страдали от артроза, а други били сериозно застрашени да я развият в близко време.
В продължение на 7 г. тези доброволци попълвали въпросници за това, при кои дейности във всекидневието се появяват първите болки.

При напреднало заболяване болка има и при ходене 

Резултатът показал, че често появяващо се щракане в коляното при изкачване на стълби е първият знак за артрозата. След като заболяването напредне, пациентите се оплаквали от болки вече и при самото ходене. По-нататък дори стоенето прав и седенето причинявали неприятни усещания. При пълно разгръщане на болестта дори в легнало положение имало болки. След като знаем това, можем да действаме и по-рано, казват учените. Вероятно са възможни и нови терапии, които да спрат напредването на болестта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Плуването облекчава артрозата 
Ставите пукат? Може да е остеоартроза
Каква е разликата между артрит и артроза? 

Артрозата е доста често срещано възрастовото дегенеративно заболяване на ставите. Хрущялът, който трябва да предпазва ставите от триене, се износва. Така с времето страдат не само костите, но и мускулите. Най-неприятното е, че артрозата е свързана с болки, които понякога стават непоносими и могат съществено да ограничат качеството на живот. Как ще се развие заболяването, зависи донякъде от гените. Значение имат вродени или придобити изкълчвания, измествания на ставите, например при травма. Друг рисков фактор е захарният диабет.

Артрозата не е присъда. Има неща, които може да се направят като профилактика – при травма да се постигне правилно наместване, да се свалят излишните килограми. Движението също е много важно. Умерената активност поддържа мускулатурата във форма, а тя защитава ставите. Тя помага и хрущялът да получава достатъчно хранителни вещества. Агресивните спортове със скачане и много тичане да се избягват. По-добре е качване на стълби или каране на колело.

Elizabeth M. A. Hensor et al. Toward a Clinical Definition of Early Osteoarthritis: Onset of Patient-Reported Knee Pain Begins on Stairs. Data From the Osteoarthritis Initiative. Arthritis Care & Research, 2015; 67 (1): 40 DOI: 10.1002/acr.22418

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -