Плуването облекчава артрозата

PRINT

Зимата е трудно време за ставите. Студът схваща кръста и врата, върти коленете, активира ишиаса. През топлото лято сякаш забравяме за артритните проблеми. От друга страна, това е времето за профилактика на здравето на ставите и на артрита. Болестта е възпалителна, което е кодирано в наставката – ит.

Пет елемента определят възпалението на ставата: зачервяване, температура, болка, подуване, нарушена функция. Това определение е дадено от Целзус преди около 2000 години и е актуално до днес. Артритът може да засегне една или повече стави Общото между различните артритни заболявания е тенденцията да протичат с болка, схващане, подуване, зачервяване и увреждане на функцията на ставите.

Артритът засяга много хора, да не кажа всички на определен етап от живота за различно дълго време. Кой не си е навяхвал крака например или кой не се е схващал от залежаване при болест или от заседяване при четене за тежък изпит, дълго пътуване? Заслужават внимание навяхванията, разтяганията на сухожилия, с които някои умели лечители се справят (но внимавайте да не попаднете на самозванци), а конвенционалната медицина препоръчва стегната превръзка, обездвижване и лед Има и лекари, владеещи мануална терапия, но за жалост са малко. В англоезичната литература артритът от „износване“ се нарича „остеоартрит“. Това акцентира върху възпалителните изменения в ставата.

У нас за същото състояние се използва определението „артроза“, което акцентира върху промените при износване на структурите на ставата. Това заболяване е най-честият вид артрит при възрастните (основно представители – коксартрозата, засягаща тазобедрената става, и гонартрозата, която уврежда колянната става). Други по-редки форми на артрит са тези, съпровождащи заболяването псориазис, артритът при болестта на Бехтерев, при системния лупус еритематодес, артритът, съпровождащ язвения колит и болестта на Крон, артритът при лаймска болест, артрит при хепатит В и С и т.н.

Доста често специалистите препоръчват покой, щадене дори на млади хора, но прекаленото пазене на ставите е по-лошо от умереното движение. И лятото дава чудесна възможност за разходки, джогинг, туризъм. А като лимитиращ фактор за постигната доза може да послужи евентуално появяваща се болка. При износване на хрущялите както е при гонартроза, коксартроза е излишно да се проявява героизъм и се прекалява с тренировките. Що се отнася до плуването – никакви ограничения няма. През лятото са отворени много къпални и трябва да намерим време за плуване и слънчеви бани. Чрез слънцето тялото ни произвежда витамин D, който е важен за укрепване на костите.

Д-р Атанас Михайлов, в. „Монитор“

[Общо: 8    Средно: 3.9/5]
Плуването облекчава артрозата беше последно модифицирана от: декември 28th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *